TVA- ul românesc, mai mare decât în California
Acum 3 săptămâni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara la Cluj că instituţia pe care o conduce începuse monitorizarea marilor reţele de magazine, pentru a bloca eventuale înţelegeri subterane având ca scop păstrarea în profitul lor a sumelor rezultate din scăderea TVA-ului la alimente.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 iunie 2015, 14:21 / actualizat: 3 iunie 2015, 9:38
Suspiciunile autorităţilor erau întemeiate pe sute de plângeri depuse la Protecţia Consumatorilor, care reclamau scumpiri apărute după anunţarea reducerii de TVA. Oamenii acuzau că, în unele magazine, carnea, fructele şi legumele se scumpeau de la o săptămână la alta şi aduceau drept dovadă bonuri fiscale. Culmea, se scumpise până şi pâinea, care are deja TVA de 9 la sută. Iată câteva exemple de scumpiri reclamate:
– cotlet porc 14 -> 15.80 lei (+12% )
– apa plata 3,39 -> 4,45 lei
– pulpa porc +4 lei /kg
– fructe legume +30%
– pâine (in martie 2.99 lei, în mai +1.50)
– 1 kg ardei roşu 15 -> 17 lei.
Sigur, autorităţile şi cetăţenii au aşteptări mari de la reducerea TVA-ului pentru toate produsele alimentare, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică, măsură care ar trebui să aducă alimente mai ieftine cu cel puțin 12,5 la sută şi servicii mai rezonabile la preț, precum și câștiguri mai mari pentru retaileri pe fondul creșterii apetitului de consum.
Patronul unui mic magazin de cartier cu exemple de reduceri:
Caşul maturat s-a redus de la 36 la 31.65 lei, caşul cu mucegai de la 55 la 48.35, bananele de la 7.40 la 6.50, brânza burduf de la 30 la 26.40 lei.
Surpriza vine de la patronul unui restaurant cu vad excelent:
Noi, în restaurante, nu vom face reduceri de preţuri. Avem cheltuieli de producţie mari, aşa că această reducere de TVA de-abia ne dă ocazia să luăm o gură de oxigen.
Clujenii au păreri, în general, neutre. Ori n-au fost atenţi la preţurile de pe raft, ori, pur şi simplu, n-au existat scumpiri perceptibile înainte de 1 iunie.
Pe de altă parte, nouă ni se pare că 9 la sută ar fi un procent extraordinar, dar, în alte ţări, TVA-ul mic la produse alimentare este ceva normal. In California, de pildă, de-abia atinge 7.25 la sută. Reducerea TVA-ului pentru toate alimentele împreună cu reducerea prețului la medicamente, tot din 1 iunie, vor avea un impact pozitiv asupra unei jumătăți din coșul de consum al unei familii obișnuite. De asemenea, se estimează o diminuare a evaziunii fiscale în industria alimentară cu cel puțin 30 la sută.
Cu reprezentanţii hypermarketurilor locale nu se poate discuta, ei având doar posibilitatea să te îndrume către birourile de PR de la Bucureşti. Oricum, însă, marile reţele de magazine din România au dat un comunicat, în care afirmă că în spatele acuzaţiilor ce li se aduc există interese concurente şi obscure, care vor să transforme hypermarketurile în ţapi ispăşitori pentru eşecurile de politică economică, mai ales agrară. Scumpirile constatate pe parcursul lunii mai s-au datorat încheierii unor perioade de promoţie la anumite produse, nimci altceva, mai declară reprezentanţii hypermarketurilor din România.
Dan Horea
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI