Bolnavii de HIV-SIDA au mari dificultăţi în procurarea tratamentelor
Bolnavii de HIV-SIDA se confruntă cu probleme în procurarea tratamentelor, pe fondul discuţiilor privind actualizarea şi stabilirea preţurilor la medicamente, semnalează reprezentanţii pacienţilor.
Articol editat de , 3 iunie 2015, 08:13
Astfel de situaţii ar putea apărea şi pentru alte tipuri de medicamente, susţine şi directorul executiv al Asociaţiei producătorilor şi importatorilor de profil, întrucât autorităţile intenţionează să impună scăderea preţurilor prin stabilirea unor valori maximale, iar ieftinirea duce la mai multe exporturi în ţări unde costă mai mult.
Situaţia îi pune deja în pericol pe cei care depind de tratament neîntrerupt – spune directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Iulian Petre.
Lipsesc medicamente tocmai din cauza discuţiilor legate de scăderea preţului, sau poate că aceste discuţii sunt folosite ca motiv pentru exportul paralel de către unii distribuitori. Dar farmaciile cu circuit închis din spitale, care cumpără medicamente pe programul de HIV, au probleme în a-şi asugura tratamentul. Sunt pacienţi, întreruperea tratamentului e foarte grav, iar ministerul spunea că „da, ştim că sunt probleme, dar e din vina distribuitorilor că nu se aprovizionează că le e frică să nu rămână cu marfa pe stoc. (Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA)
Procesul de actualizare şi stabilire a preţurilor va fi încheiat la mijlocul acestei luni, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alin Ţicmeanu. El a precizat că vor exista două cataloage de preţuri. Unul care va conţine preţurile maxime decontate de stat şi unul cu preţurile maxime utilizate pe teritoriul României, fără a fi decontate de CNAS. Diferenţa ar urma să fie de 10-15%.
RADOR