Care este diferenţa dintre un călător şi un turist?
Călătoritul înseamnă pentru unii un mod de a se relaxa, de a-şi petrece vacanţa, iar pentru alţii un stil de viaţă. De la turist la călător este o cale presărată cu o doză de risc, aventură şi satisfacţie personală. M-am regăsit şi eu în ambele posturi. Am pornit ca şi turistă şi îndrăznesc să spun că am ajuns călătoare.
Articol editat de Carmen Sas, 3 iunie 2015, 12:03 / actualizat: 5 iunie 2015, 10:00
Ideea Couchsurfingului a apărut în 1999, aparţinându-i lui Casey Founton şi a început să prindă viaţă în 2003 cu ajutorul lui Daniel Hoffer, Sebastian Giao de Turan şi Leonardo Silviera, în San Francisco, cu scopul de a oferi tuturor călătorilor posibilitatea de a gusta din tradiţia şi cultura locală. În anul 2011 a ajuns să fie cea mai populară platforma de călătorit, având în jur de 3 milioane de membri, potrivit site-ului www.crunchbase.com. În acelaşi an s-a schimbat într-o organizaţie pro profit, reuşit să atragă fonduri de milioane de euro.
În urmă cu 2 ani, o prietenă mi-a spus despre Couchsurfing. Nu ştiam cu ce se mănâncă şi ce responsabilităţi implică. Călătoreşti unde doreşti, ai parte un loc de dormit şi o persoană cu care să îţi împărtăşeşti experienţele îmi spunea Marcela. Mi-a surâs ideea şi am încercat! La început m-am întâlnit cu couchsurferi, le-am arătat Clujul iar apoi am mers şi eu în expediţie!
În România a început să fie mai cunoscut în ultimii ani, majoritatea membrilor fiind situaţi în oraşele mari precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov şi Iaşi. La Cluj se organizează periodic evenimente cum ar fi Board Games, întâlniri de discuţii în diferite locaţii, language exchange.
Oamenii încep să fie mai deschişi, să îşi împărtăşească experienţele şi să promoveze activ turismul în ţara noastră prin intermediul platformei. Mihnea Hilohi, couchsurfer de 8 luni in Franta, a avut o bogată activitate ca şi gazdă. Cu peste 50 de experienţe, mărturiseşte că, couchsurfingul îi dă sentimentul că are o casă pretutindeni pe planetă şi o bucurie de a afla informaţii despre diverse locuri, legende, oameni.
Couchsurfingul a ajuns să fie o pasiune care îi ocupă o mare parte a timpului liber. Cu ajutorul surferilor simte că cunoaşte locuri pe unde nu a pus piciorul iar lumea pare mai colorată.
Cu toţii ştim că experienţele ne aduc un plus de valoare în viaţă aşa că voi adresa intrebarea „de ce nu?”. Modalitatea de a cunoaşte activ lumea în care trăim este la doar o doză de curiozitate distanţă.
Crearea unui profil de Couchsurfing este asemănător cu cel de Facebook, le împărtăşeşti amintirile şi pasiunile tale celorlalţi. Foarte important este să înţelegi şi responsabilitatea pe care o implică. Citeşte cu atenţie ce are de oferit persoana care vine la tine sau care îţi oferă găzduire. Un ghid important sunt referinţele de pe profilul de Couchsurfing. Acestea pot fi pozitive, negative sau neutre. Uneori şi în spatele unei referinţe pozitive se poate ascunde un semn de întrebare. Ideal ar fi atunci când cauţi o gazdă, să te interesezi şi de personalitatea persoanei respective, ce domenii o interesează, ce ai avea de învăţat de la ea. Dacă simţi că trebuie să o întâlneşti, cu siguranţă vei avea parte de o experienţă unică.
Să înceapă aventura!
Adriana Nistor
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.