Persoanele defavorizate, la limita civilizației
Nevoile cu care se confruntă persoanele din Satu Mare incluse în categoriile vulnerabile au fost sintetizate într-un studiu efectuat la iniţiativa Asociaţiei STEA în intervalul octombrie 2014-martie 2015.
Articol editat de , 3 iunie 2015, 16:23
Cercetarea a avut drept scop îmbunătăţirea capacităţii de analiză a nevoilor persoanelor provenind din categorii defavorizate, în vederea dezvoltării pe termen mediu şi lung de servicii sociale şi de bază pentru sprijinirea incluziunii sociale a acestora. Cu detalii, directoarea Asociaţiei STEA, Cristina Bala:
Au participat la acest studiu 631 de persoane incluse în categorii precum copiii şi tinerii străzii, persoane adulte fără adăpost, persoane care au săvârșit infracţiuni, persoane care practică prostituţia şi cerşetoria, precum şi persoane cu handicap. (Cristina Bala, director Asociaţia STEA).
Realizat prin intermediul unui proiect finanţat prin Fondul ONG în România, studiul a scos în evidenţă că 57 la sută dintre copiii şi tinerii străzii din Satu Mare nu au nici măcar patru clase, în timp ce doar 31 la sută din numărul total al persoanelor incluse în grupul ţintă, au urmat doar patru clase de şcoală primară.
Totodată, o singură persoană figurează că a absolvit 12 clase. Alte probleme identificate au fost cu privire la sănătate. Studiul arată că 80 la sută dintre copiii şi tinerii străzii sunt înscrişi la un medic de familie, dar doar 19 la sută au asigurare medicală. În ultimul an, 54 la sută dintre aceştia au fost la un control la medicul de familie, iar 34 la sută la un control efectuat de medicul specialist.
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI