Strategie privind reducerea părăsirii timpurii a şcolii
Guvernul a adoptat miercuri, 3 iunie, mai multe acte normative printre care şi o Strategie pentru reducerea numărului de tineri care renunţă la şcoală după ciclul gimnazial.
Strategia privind reducerea părăsirii timpurii a şcolii, document aprobat de Executiv, îşi propune reducerea semnificativă, până în 2020, a numărului acelor tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani care nu au decât opt clase, ei neurmând, de altfel, nicio altă formă de şcolarizare sau formare profesională. Potrivit documentului, fenomenul de părăsire timpurie a şcolii predomină, mai ales în rândul unor grupuri aflate în situaţii de risc, cum ar fi tinerii din comunităţile rurale, tinerii provenind din familii cu venituri modeste, romi şi alte minorităţi, precum şi elevii care au repetat cel puţin un an sau care au abandonat şcoala. Tinerii care părăsesc prematur şcoala sunt predispuşi, de altfel, riscului asociat şomajului sau celui de a câştiga mai puţin, odată ce găsesc un loc de muncă. Autorităţile estimează că în viitor, doar unul din zece locuri de muncă va putea fi accesat de către o persoană care a părăsit timpuriu şcoala.
Tot miercuri, 3 iunie, Executivul a aprobat deblocarea fondurilor necesare sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii. Suma de 15 milioane de lei reprezintă cea de-a treia tranşă deblocată în 2015 din fondurile ce urmează să fie repartizate de Guvern pe o perioadă de şase luni, în mod eşalonat, pentru programele destinate IMM-urilor.
Articol editat de Camelia Velțan, 3 iunie 2015, 19:52
Radio România Actualităţi