Tien An Men, după 26 de ani
În 4 iunie 1989, românii aflau de la Radio Europa Liberă sau Vocea Americii cum tinerii chinezi care se adunau deja de două luni în Piaţa Tien An Men din Beijing fuseseră zdrobiţi noaptea precedentă de Armata Populară de Eliberare, care ar fi trebuit să apere China comunistă de agresiunea imperialismului capitalist.
Articol editat de , 3 iunie 2015, 13:19 / actualizat: 5 iunie 2015, 10:54
Ameninţarea pentru liderul Deng, premierul Li Peng şi pentru Partidul Comunist a venit însă de la studenţii universităţilor din Beijing şi de la tinerii muncitori, uniţi într-o alianţă aproape neverosimilă împotriva obtuzităţii şi corpuţiei mai marilor vremii. Tinerimea chineză din primăvara târzie a anului 1989 nu voia, ca ceva mai târziu în Europa de est, doborârea regimului comunist, lucru imposibil acum un sfert de veac, ci reforme asemănătoare cu cele ale lui Mihail Gorbaciov în Uniunea Sovietică vecină. Libertatea presei şi a cuvântului, într-o lume care se schimba accelerat de la o săptămână la alta.
Însă conservatorii chinezi nu au văzut lucrurile ca Secretarul General al Partidului Comunist al URSS. Simţind că scapă controlul, regimul a făcut ceea ce fac de fapt toate regimurile totalitare: anume, a abuzat de Armată pentru a trage în civili neînarmaţi, scenariu dement repetat câteva luni mai târziu de Nicolae Ceauşescu în Republica Socialistă România. Surse occidentale au vorbit atunci de 2.600 de morţi şi multe mii de răniţi la Beijing, un masacru pe care puţini îl credeau posibil.
De atunci a trecut un sfert de veac, şi foarte puţine lucruri mai seamănă în China cu cele din primăvara lui 1989. Regimul comunist s-a adaptat pentru a supravieţui, construind un capitalism de stat care a făcut din China a doua cea mai mare piaţă din lume şi cel mai mare exportator al planetei. Primele patru celel mai mari companii din lume sunt chineze, şi aprope sigur citiţi acest articol pe un ecran conectat la un calculator făcute ambele în Republica Populară. Cu ce preţ însă? Conform unor surse oficiale americane, în China zac astăzi în puşcării 1.275 de deţinuţi politici, iar cenzura este prezentă şi eficace.
Şi nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu tânărul care a impiedicat acea faimoasă coloană de tancuri să înainteze atunci spre piaţă, punându-se pe sine stavilă…
Cristian Ivaneş
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.