Cât costă Capitala Culturală Europeană
Clujul şi-a stabilit bugetul pentru situaţia în care va câștiga titlul de Capitală Culturală Europeană.
Municipiul va avea la dispoziţie 35 de milioane de euro, bani care vor finanţa evenimentele organizate în intervalul 2017 – 2022.
Aproape jumătate din această sumă este asigurată din bugetul primăriei, restul fondurilor fiind contribuţia Guvernului, a Uniunii Europene şi sponsorizări.
Preşedintele Asociaţiei Cluj Capitală, Florin Moroşanu, a precizat că banii vor fi disponibili doar dacă municipiul câştigă titlul de Capitală Culturală Europeană:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 4 iunie 2015, 10:00
Vorbim de o sumă care se activează doar dacă câștigăm proiectul. Banii vor finanţa evenimentele organizate începând cu anul 2017 până în 2022, adică anul următor celebrării Capitalei Culturale, ca şi o recomandare din partea Comisiei Europene, tocmai pentru ca anul 2022 să nu fie lipsit de activităţi. Ideea e că în 2021 se organizează evenimente la un nivel intens şi e de dorit ca aceste activităţi să nu fie stopate brusc, pentru a nu deveni un factor economic deranjant pentru oraş. (Florin Moroşanu)
În 2021 un oraş din România va deveni Capitală Culturală Europeană. Pentru această competiţie şi-au anunţat candidatura municipiile Cluj, Bucureşti, Craiova, Iaşi, Timişoara, Braşov, Arad, Sfântu Gheorghe, Brăila şi Baia Mare.
O primă selecţie a oraşelor candidate va avea loc în toamna acestui an, câştigătorul urmând să fie anunţat în noiembrie 2016.
Mihai Miclăuş