România se apropie de zona euro
România îndeplineşte criteriile tehnice de aderare la zona euro, dar asta nu înseamnă că este pregătită pentru acest pas – consideră principalii reprezentanţi ai mediului financiar-bancar.
Articol editat de Andreea Leonid, 4 iunie 2015, 20:06
Creşterea economică este robustă şi durabilă, dar orice derapaj în politicile economice poate pune în pericol evoluţia din următorii ani, a subliniat – la o întâlnire de specialitate – guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu: Dacă la începutul crizei România nu îndeplinea nici unul din cele patru criterii de la Mastricht, acum acestea sunt îndeplinite integral. Marea provocare este să asigurăm durabilitatea acestor realizări pe viitor. Aşadar, misiunea politicilor economice este să păstreze echilibrele refăcute cu atâtea eforturi, să determine o creştere economică destul de rapidă, dar care să nu afecteze aceste echilibre şi totul să se facă prin concentrarea pe reformele structurale.
Premierul Victor Ponta declară că, după ce preşedintele Klaus Iohannis, va organiza consultări cu guvernul, parlamentul, Banca Naţională dar şi cu partenerii sociali, pe tema adoptării euro ar putea fi organizată şi o consultare populară pe acest subiect.
Victor Ponta: Din puncul meu de vedere, strict politic, cred că ar fi un lucru foarte bun ca înainte de a intra efectiv în 2019 să avem şi un referendum pe această temă. Referendumul, după cum ştiţi îl convoacă preşedintele, dar mie mi se pare o idee bună pentru că totuşi e o schimbare extrem de importantă, iar eu cred că românii sunt proeuropeni şi vor fi şi proeuro, cu condiţia să-i informăm bine ce înseamnă chestiunea asta.
Victor Ponta a precizat că referendumul s-ar putea organiza în 2017 sau 2018, după ce toate pregătirile tehnice privind aderarea la zona euro vor fi încheiate.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI