Protejarea oceanelor – o activitate rentabilă
Extinderea ariilor marine protejate este rentabilă şi ar putea aduce beneficii de până la 920 de miliarde de dolari până în 2050 şi ar putea crea 180.000 de locuri de muncă, potrivit unui studiu publicat de WWF, Organizaţia Mondială de Protecţie a Naturii:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 iunie 2015, 18:00
Fiecare dolar investit pentru a crea arii marine protejate permite beneficii de trei ori mai mari, graţie creării de locuri de muncă directe, în protecţia coastelor sau în domeniul pescuitului, estimează Fondul Mondial pentru Natură într-un comunicat.
Raportul, prezentat joi, 4 iunie, pe marginea Summitului Mondial asupra Oceanelor organizat la Cascais, în Portugalia, sub egida hebdomadarului The Economist şi al revistei National Geographic, se bazează pe cercetările Universităţii Libere din Amsterdam. Raportul prevede că beneficiile nete vor creşte de la 490 la 920 de miliarde de dolari, în funcţie de scenarii, şi că 150.000-180.000 de locuri de muncă vor putea fi create până în 2050.
Pentru reuşita acestui proiect, WWF preconizează să extindă ariile marine complet interzise pescuitului la 10 la sută din suprafaţa oceanelor până în 2020 şi la 30 la sută până în 2030, faţă de doar 4 la sută actualmente, potrivit studiului. Zonele protejate sunt cunoscute pentru că atrag şi susţin turismul de coastă, cel care încurajează comerţul şi locurile de muncă, indică documentul.
Aceste zone ar permite şi amortizarea impactului schimbării climatice, protejând zonele de coastă de catastrofe naturale. Ariile marine protejate joacă un rol important şi în reconstituirea stocurilor de peşte, întru beneficiul pescarilor, adaugă studiul.
Niciun ocean al planetei nu este scutit complet de activitatea umană şi 41 la sută din suprafeţele oceanice sunt puternic afectate, afirmă WWF.