One woman show: „Sabotaj din iubire” după romanul Ameliei Nothomb
De vorbă cu Anca Pitaru:
Articol editat de , 8 iunie 2015, 22:31 / actualizat: 9 iunie 2015, 11:11
Ce te-a determinat să faci un one woman show?
Anca Pitaru: E simplu. Nevoia de a juca, de a experimenta această stare personală şi unică de a fi singură pe scenă timp de o oră. Cred că orice actor ar trebui să încerce sau să treacă prin acest experiment.
De ce ai ales să pui în scenă tocmai acest roman?
Anca Pitaru: În primă fază după ce am lecturat cartea am fost sigură că trebuie pusă într-un fel sau altul în scenă. A fost un proces lung şi abia la un an şi jumătate după ce am citit prima pagină am reuşit să scot piesa la lumină. Am ales să fac această piesă pentru sinceritatea şi libertatea de joacă şi joc a fetiţei Amelie.
Ai găsit o punte comună între viaţa ta şi cea a personajului principal?
Anca Pitaru: Am descoperit nu doar una, ci mai multe lucruri pe care le avem în comun eu şi această fată cu un destin cu totul special. Este motivul pentru care am ales să joc. Dacă n-aş fi spus nimic despre mine cu acest spectacol era inutil să urc pe scenă. Sunt lucruri pe care le spun despre mine şi în care cred cu toată inima, dar sunt şi lucruri sau acţiuni, sau trăsături, sau emoţii ale acestui personaj pe care încerc să mi le asum. Să fie ale mele. Dacă am vorbi doar despre noi, ar fi plictisitor, nu?
Cărei categorii de vârstă i se adresează spectacolul tău?
Anca Pitaru: Am avut ocazia să joc acest spectacol în faţa tuturor categoriilor de oameni, cred. De la corporatişti, la oameni simpli, bunici, părinţi şi copii de 10 ani. Este foarte interesant să vezi reacţiile, să vezi cum „cad” anumite lucruri în ei. Să-i vezi cât sunt de receptivi sau, din contră, cum stau cu braţele încrucişate. Este o experienţă, mai ales că spectatorul este la nici un metru de mine.
Care este reacţia publicului şi unde poate fi vizionat spectacolul?
Anca Pitaru: Da. Reacţiile sunt foarte diferite, cum spuneam şi mai sus. Depinde foarte mult de disponibilitatea cu care vii la teatru. Au fost seri în care mi-aş fi dorit să-i iau pe toţi oamenii aceia acasă. Şi ştiu când se aplaudă adevărat şi când din complezenţă. Din fericire, am trăit ambele experienţe. Spectacolul este în stagiunea Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.
Jakab Mihai, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi on line AICI