Adio autostop
Legea nr. 129/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 396 din 5 iunie și a intrat în vigoare marţi, 9 iunie. Documentul a fost adoptat de Camera Deputaților la începutul lunii mai, după ce Senatul îl aprobase în octombrie 2014.
Articol editat de , 10 iunie 2015, 12:42
Conform actului normativ, transportul în regim de taxi și transportul în regim de închiriere se realizează numai de către transportatorii autorizați care dețin autorizații taxi valabile – în cazul transportului în regim de taxi – sau copii conforme cu normele valabile – în cazul transportului în regim de închiriere – eliberate în condițiile legii, pentru fiecare autovehicul folosit.
Mai mult decât atât, este interzis transportul contra cost de persoane, cu un autoturism, fără a deține o autorizație de taxi valabilă sau copie conformă valabilă.
De asemenea, este interzis și transportul contra cost de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără a deține autorizație de taxi ori altă autorizație valabilă.
Persoanele fizice sau juridice care efectuează, în mod repetat, transport public contra-cost de persoane sau de mărfuri, fără să respecte regulile de mai sus, pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.
Introducerea noilor dispoziții este necesară în condițiile în care există practici ilicite în activitățile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare masură atât transportul local, cât și transportul județean de persoane, se precizează în expunerea de motive care a fost anexată noii legi.
Aceste practici ilicite determină efecte negative majore asupra activității economice a intreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat, prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplății taxelor și impozitelor aferente activităților de transport rutier de persoane neautorizate, cât și asupra siguranței circulației rutiere, se arată în documentul citat.
De asemenea, practicile ilicite existente în activitățile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor pun în dificultate asigurarea unui mediu concurențial corect pe piața transportului rutier de persoane, se menționează în același document.
Potrivit expunerii de motive, prin actul normativ se urmărește crearea cadrului legal care să asigure posibilitatea sancționării persoanelor fizice sau juridice care efectueaza activități neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fără respectarea dispozițiilor Legii nr. 38/2003.
Proiectul de act normativ a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor sub forma de proiect de ordonanță, însă a fost transformat în proiect de lege. Ministerul a mai propus aceste reglementari și în decembrie 2013, când, însă, nu au fost aprobate.
Dan Horea
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI