Dificultăţi pentru NASA!
NASA plănuieşte să trimită o misiune cu echipaj la bord pe Marte în următorii 20 de ani, însă un studiu recent a arătat că această călătorie ar putea fi mai periculoasă decât se credea inițial. Mai exact, studiul a arătat că expunerea la razele cosmice ar putea afecta funcţiile cognitive ale astronauţilor pe parcursul unei călătorii spaţiale îndelungate.
Articol editat de , 10 iunie 2015, 06:00
Cercetătorii de la Universitatea din California au simulat într-un laborator condiţiile dure din spaţiu pe un grup de şoareci, care a fost supus exploziilor de particule accelerate, similare razelor cosmice. La șase săptămâni după expunere, șoarecii iradiați aveau cu 30-40% mai puține dendrite. Pierderea acestora este asociată cu boli neurologice precum Alzheimer. De asemenea, rezultatele au arătat că şoarecii iradiaţi erau mult mai lenți în reacții, uitau şi erau chiar confuzi, potrivit studiului publicat în „Science Advances”.
Nu sunt veşti bune pentru astronauţii care vor fi trimişi într-o călătorie dus-întors de doi, trei ani pe Marte, a precizat Charles Limoli, unul dintre autorii studiului.
Scăderea performanţei, deficite de memorie şi pierderea concentraţiei în timpul unuizbor spaţial ar putea afecta acţiuni critice ale misiunii, iar expunerea la aceste particule ar putea avea consecinţe pe termen lung asupra cogniţiei, a explicat el.
Razele cosmice produse de exploziile galactice, cum ar fi supernovele, sunt particule încărcate energetic, care circulă cu viteze mari în spaţiu. Acestea pot penetra navele spaţiale şi chiar oasele umane, cauzând leziuni la nivelul sistemului nervos central. Pământul este protejat de aceste raze datorită magnetosferei.
RADOR
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI