Vă cumpăraţi haine second-hand?
Magazinele second-hand au devenit o alternativă a cumpărătorilor care nu doresc să cheltuiască prea mulţi bani pe haine sau vor să achiziţioneze produse de firmă la preţuri mici.
Articol editat de Andreea Leonid, 10 iunie 2015, 07:00 / actualizat: 10 iunie 2015, 16:46
Zonele centrale ale oraşelor sunt pline acum de magazine de haine la mâna a doua, acolo unde altă dată se aflau magazine de lux.
Este o necesitate sau o modă? Veniturile mici îi determină pe români să se îmbrace de la second-hand sau brandurile străine îi atrag spre astfel de magazine? Purtarea hainelor revândute afectează într-un fel sănătatea omului?
Sunt întrebări care îşi vor găsi răspunsul miercuri, 10 iunie, la Subiectul Zilei.
Redacţia
…………………………………………………………………………………………………………..
Satu Mare
Două tricouri, două fuste, o rochiţă şi o cămaşă bărbătească. Tragem linie şi adunăm: în total 3 lei. Nu e nicio greşeală, nu e nici măcar glumă, ci costul celor şase articole de îmbrăcăminte cumpărate într-un magazin cu profil second hand de pe strada Ţibleşului din Satu Mare.
Monica Pop, proprietara magazinului, are explicaţii cât se poate de simple pentru reducerea preţurilor chiar până la 50 de bani bucata:
Mai întâi, pentru că pe strada respectivă există cel puţin încă cinci magazine second hand – deci există şi concurenţă – iar apoi pentru că având clientelă fidelă, aceasta trebuie respectată inclusiv prin înlocuirea frecventă a stocului şi reducerea preţurilor
Scădem zilnic din preţuri până ajungem să vindem două bucăţi cu 1 leu. Facem asta pentru a nu ţine marfa în magazin, pentru că avem clientelă fidelă care se plictiseşte de aceleaşi lucruri. (Monica Pop, proprietară magazin second hand)
Ca în orice magazin, cea mai căutată este marfa de sezon. Monica Pop spune că încrederea cumpărătorilor a fost câştigată şi de prezentarea certificatului care atestă că fiecare articol de îmbrăcăminte a fost dezinfectat.
Lumea cumpără pentru că marfa e ieftină şi noi le prezentăm certificatul că a fost dezinfectată. (Monica Pop)
Nu i-am întrebat pe clienţii fideli ai magazinului dacă obişnuiesc să cumpere haine second hand, deoarece era evident. Am adresat întrebarea altor persoane, iar în 99% din cazuri, răspunsurile au fost afirmative:
Cumpăr, pentru că doar acolo găsesc haine pe măsura mea. ( cumpărător)
Da, cumpăr, sunt mult mai frumoase, de calitate mult mai bună şi mult mai ieftine decât cele noi din magazine. ( cumpărătoare)
Indiferent de zona oraşului, în Satu Mare există cel puţin un magazin second hand la trei străzi, ceea ce demonstrează că felul acesta de marfă are trecere, iar preţurile produselor sunt pe măsura buzunarelor cumpărătorilor.
Stela Tudor
……………………………………………………
Sibiu
Cumpărăturile de la Second Hand au devenit în ultima perioadă un trend printre pasionaţii de cumpărături.
Numărul magazinelor care vând obiecte şi articole de îmbrăcăminte la mâna a doua este în creştere în ultima perioadă. La o simplă plimbare prin centrul oraşului, observăm că străzile sunt împânzite de astfel de magazine. Second-Handurile, dacă sunt studiate cu atenţie, ascund numeroase produse de calitate superioară şi chiar şi articole unicat, cu eticheta pe ele. Oamenii spun că obişnuiesc să cumpere de la Second, tocmai pentru că găsesc lucruri de o calitate foarte bună.
Prefer să cumpăr de la Second Hand. Hainele sunt de calitate superioară şi am încredere că sunt bune şi mă ţin. Pe lângă asta, sunt şi foarte ieftine.
Cumpăr doar de la second. Mi se pare o achiziţie bună. Reuşesc să cumpăr mult mai multe haine bune, de calitate, de aceiaşi bani cu care aş cumpăra o pereche de blugi de firmă de la magazin.
Nu cumpăr de la Second Hand. Sunt deja purtate şi nu vreau să port ceva folosit.
Andra Dumitrescu, fashion blogger, susţine cumpărăturile din Second Hand şi spune că singurul dezavantaj este că oamenii care cumpără haine la mâna a doua sunt judecaţi.
Există multe avantaje. În primul rând, plăteşti foarte puţin pe produse de calitate, de la designeri cunoscuţi. Sunt produse pe care în mod normal omul de rând nu şi le permite. Să ştii că lumea te judecă şi spune că uite şi la asta de unde îşi cumpără hainele. Dar eu una prefer aşa, în loc să cumpăr chinezării şi haine de calitate inferioară la preţuri mari, pentru că acesta este adevărul, doar dinastea găseşti peste tot. Până la urmă sunt magazine Second Hand care au haine care nici nu zici că sunt vechi sau chiar au eticheta pe ele. Mi-am cumpărat o geacă cu 3 lei care în mod normal costa 1000 de lei. (Andra Dumitrescu, fashion blogger)
Marea majoritate a articolelor de îmbrăcăminte scoase la vânzare în magazinele Second Hand sunt aduse din străinătate.
Cristina Bălău
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI