Oare de ce?
La întrebarea de ce pâinea cade mereu pe partea unsă, oamenii de ştiinţă răspund: din cauza înălțimii mesei. Daca faceţi parte din cei cărora le cade felia de pâine în timp ce luaţi micul dejun, este puțin probabil ca podeaua să rămână curată. Pentru că aproape întotdeauna, atunci când cade, pâinea ajunge pe podea pe partea unsă. Aceasta este ceea ce se numeşte „Legea lui Murphy”.
Articol editat de , 10 iunie 2015, 18:00
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că acest lucru nu are nimic de-a face cu întâmplarea. Cercetătorul britanic Robert Matthews, membru al Societăţii Regale de Astronomie și Societăţii Regale de Statistică, laureat al Premiului Nobel în anul 1996 pentru lucrarea de cercetare asupra acestui fenomen, a subliniat că pâinea cade pe partea unsă din cauza „constantelor fundamentale” ale Universului, cum ar fi gravitatea. „Pâinea cade pe partea unsă, deoarece universul este astfel construit”, a menţionat el în studiul său, citat pe site-ul universcience. Câțiva ani mai târziu, Matthews şi-a susținut observațiile prin dovezi: rezultatele testelor cu 9.821 felii de pâine au arătat că 6.101 din acestea au căzut pe partea unsă, ceea ce reprezintă un procent de 62%. Deşi dimensiunile și forma feliei de pâine, precum și modul de cădere a acesteia au un anumit rol, în cele mai multe cazuri, înălțimea mesei este cea care este crucială pentru „aterizarea pe partea unsă”. Astfel, pâinea are timp să facă doar o jumătate de cerc înainte de a atinge solul. Pentru a încheia circuitul, ar fi necesar ca masa să aibă o înăţime de trei metri sau forţa gravitației să fie mai puternică. Atunci când Matthews şi echipa sa au aruncat pâinea de la aproximativ 2,4 metri, în 47% din cazuri, cele 2.000 de felii de pâine au căzut pe partea care nu era unsă.
RADOR
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI