Sibieni cu dosar penal pentru intervenţii neautorizate în zona istorică
Zeci de sibieni sunt amendati pentru că îşi renovează casele după bunul plac, deşi amplasarea lor în zona Centrală interzice acest lucru.
Articol editat de , 10 iunie 2015, 15:48
O dată la trei zile se deschide un nou dosar penal pentru intervenţii neautorizate în zona istorică a Sibiului, unde regulile sunt stabilite de legi speciale, iar orice reparaţie sau modernizare trebuie avizată. Mulţi dintre cei cercetaţi penal în ultimii cinci ani au primit amendă administrativă, alţii s-au ales chiar cu amendă penală sau cu dispoziţie de demolare a lucrărilor începute. Faţadele nereparate sunt şi ele o problemă – pun în pericol siguranţa trecătorilor şi afectează aspectul centrului istoric. Tot legat de aspect, reclamele luminoase sau stridente nu lipsesc din zona istorică, deşi nu sunt permise.
În România cu greu s-a intrat cu această filosofie hai să spunem mai urbană în care lumea să înţeleagă că orice se întâmplă, nu prea are voie să facă modificări. Deocamdată mizăm pe buna intenţie a oamenilor, dar dacă azi e o casă modificată şi închidem ochii, mâine vor fi trei case. Este bine totuşi că Primăriile vin şi discută înainte să gândească orice proiect. (Răzvan Pop, director Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu)
Tot în spiritul creării unei discipline, în ceea ce priveşte construcţiile, zilele trecute a fost adoptată legea conform căreia fiecare cetăţean care îşi construieşte casa o poate face şi în regie proprie, dar cu condiţia esenţială de a avea un diriginte de şantier.
Dirigintele de şantier este omul care urmăreşte respectarea proiectului. Trebuie să aibă grijă ca totul să fie de cea mai bună calitate, dar de obicei beneficiarul nu prea ascultă. Eu trebuie să mă ocup ca totul să fie conform legii. Beneficiarul, dacă i se pare că o cameră e mai mică decât vrea el, pentru că aşa se înscrie în norme, el o modifică după bunul plac, fără să îl intereseze de consecinţe. Noi le dăm un sfat, mai mult de atât nu putem să facem. (Adriana Gutt, arhitect)
Cele mai multe sesizări vizavi de intervenţii ilegale asupra monumentelor sunt trimise poliţiei judeţene de către Serviciul Public de Poliţie Locală. Este vorba în special de reclamaţii depuse de populaţie la Primăria Municipiului Sibiu.
Cristian FLOREA
Puteţi să ascultaţi Radio Cluj online AICI