Georg Tabori pe scenele clujene
Cu premiera de vineri 12 iunie, ora 20, de la Sala studio a Teatrului Maghiar Cluj intrăm în universul unui dramaturg puţin cunoscut în România: Georg Tabori.
Articol editat de , 11 iunie 2015, 13:02 / actualizat: 26 iunie 2015, 11:55
Un mare autor al secolului XX, complet necunoscut în cultura teatrală din România.
Născut la Budapesta în 1914 , decedat la Berlin în 2007, draamturgul şi regizorul Georg Tabori a mai fost montat la Teatrul Naţional Cluj în 2013 cu Mein Kampf, în regia lui Alexandru Dabija iar acum regizorul Mihai Măniuţiu îşi propune cu comedia neagră Recviempentru un spion, un adevărat program regizoral pentru următorii ani, care urmăreşte aducerea în scenă a câtorva dintre piesel lui Tabori.
Tabori fiind şi regizor şi scenarist ştie să scrie pentru scenă şi pentru actor. Fiind după părerea mea un excelent scriitor, are în texte mai multe posibilităţi, ca nişte sâmburi de imagine care pot să crească în mai multe direcţii, să dea mai multe tipuri de vegetaţie. De fapt asta îmi place la Tabori că efortul de monta textele e însoţit întotdeauna de plăcere, nu de chin. (regizorul Mihai Măniuţiu)
În dramaturgia lui Georg Tabori se simt ecouri din Beckett şi Brecht, din filmul mut şi cabaretul german al anilor 20, care se distilează în spectacolul regizorului Mihai Măniuţiu într-un spectacol care combină comedia neagră cu drama psihologică şi farsa poliţistă.
M-a interesat bineînţeles povestea, cine oare a trădat dintre cei trei spioni? Unul se pare că a trădat, sau poate toţi trei, poate nici unul, e greu de aflat. E mai multe decât o poveste poliţistă şi m-a interesat că ştie să facă din povestea asta un adevărat labirint, al oglinzilor, cu posibilitatea de a amesteca în mod coerent stiluri diferite de a face teatru. (regizorul Mihai Măniuţiu)
Trei personaje principale, cei trei spioni, sunt interpretare de Zsolt Bogdán, Áron Dimény şi Enikő Györgyjakab. Piesa lui Tabori încearcă să îl elucideze care e însă misterul trădării, dar autorul e un mistificator care încurcă cu bună ştiinţă iţele, pentru a ne oferi multiple puncte de vedere asupra planurilor poveştii, în care se împletesc şi firele istoriei Europei secolului XX.
Recveim pentru un spion este o premieră absolută pe scenele româneşti, iar după debutul de vineri, următoarea reprezentaţie este programată la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, marţi în 25 iunie.
(credit foto: Teatrul Maghiar Cluj)
Oana Cristea Grigorescu