Ascultă Radio România Cluj Live

Luna iunie cu ”cireșe la urechi”

A venit luna iunie, s-au copt cireșele și ar fi bine să facem o cură cu ele!

feluri cirese
Foto: feluri cirese

Articol editat de cristina.rusu, 11 iunie 2015, 06:00

Cireșele sunt considerate printre cele mai sănătoase fructe pentru organism, aducând multiple beneficii sănătății.

Sunt diuretice, depurative și laxative. Au potențial antiinfecțios, regenerează țesuturile și contribuie eficient împotriva îmbătrânirii prin acțiunea lor regenerantă și de eliminare a toxinelor.

Conțin peste 75% apă, putând fi mâncate fără probleme de persoanele care se confruntă cu probleme de greutate sau de diabetici. Cireșele luptă împotriva fermentației intestinale.

Cireșele sunt recomandate persoanelor care suferă de reumatism, de gută și de artrită. Au rol în eliminarea acidului uric și au o acțiune energică asupra organismului.

Acestea ajută la reglarea sistemului hepatic și gastric și au proprietăți sedative.

Datorită conținutului de vitamine, sunt recomandate copiilor care se confruntă cu tulburări de creștere. Ajută la eliminarea calculilor biliari și renali și combat constipația.

Consumul de cireșe este recomandat și împotriva migrenelor.

Infuzia din cozi de cireșe are efecte diuretice, laxative și sedative, luptând și contra gripei.

Din pulpa cireșelor se pot face măști pentru față, acestea având proprietatea de a tonifia pielea.

Compresele cu infuzie din cozi de cireșe au proprietăți astringente și calmează iritațiile pielii.

Cireșele conțin vitamine și minerale și anume:

100 g cireșe conțin 500 mg minerale și sunt printre cele mai bogate fructe în potasiu, care are un rol extrem de important în menținerea sănătății inimii.

Mai conțin cantități semnificative de calciu, fier și cupru.

Cireșele conțin magneziu care contribuie la funcționarea optimă a aparatului cardiovascular, a rinichilor și a mușchilor), sulf (previne oboseala și este benefic pentru păr, piele, unghii și clor (ajută la scăderea glicemiei și colesterolului, tratează oboseala fizică și anorexia)

Vitamina C poate varia între 4 și 21 mg la 100 g, chiar 30 mg sau mai mult la anumite varietăți de cireșe, conțin și provitamina A, iar în proporții moderate, este prezent tot complexul de vitamine B, care au efecte tonice asupra sistemului nervos.

 

Sănătate

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate