Ce fac copiii cu părinţi plecaţi departe?
Aproximativ 350 de mii de copii din România au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, iar peste o treime dintre ei chiar ambii părinţi.
Articol editat de Camelia Velțan, 12 iunie 2015, 07:00 / actualizat: 12 iunie 2015, 12:20
Studiile de specialitate arată că de cele mai multe ori aceşti copii au probleme de dezvoltare emoţională, socială sau în ceea ce priveşte evoluţia şcolară.
O campanie care răspunde tocmai acestor nevoi a fost lansată, în acestă săptămână, de Organizaţia „Salvaţi Copiii”.
Continuăm să dezvoltăm serviciile de suport şi consiliere înfiinţate de „Salvaţi Copiii” în perioada 2010 – 2012 în cadrul a 16 centre de zi, creăm o serie de servicii care să ofere informaţii şi consiliere familiilor afectate de această problematică, creând o linie telefonică help line şi o platformă online destinate acestui subiect.
O componentă foarte importantă va fi cea legată de creşterea nivelului de conştientizare al părinţilor cu privire la efectele migraţiei lor asupra copiilor, precum şi necesitatea de a desemnat un reprezentant legal pentru copii. (Anca Stamin, coordonatoarea proiectului)
Despre situaţia copiilor care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate vorbim vineri, 12 iunie, la Subiectulul Zilei.
Satu-Mare
Potrivit statisticii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, în anul şcolar 2014-2015, numărul copiilor din judeţul Satu Mare cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate este mai mic faţă de anul şcolar 2013-2013.
Directoarea CJRAE, Sânziana Cristea, afirmă că anul trecut au fost înregistraţi în statistici peste 4.600 de elevi cu părinți plecați în străinătate, față de aproape 5.000 în 2013. Din cei 4.664 de elevi cu părinți plecați în străinătate, 3258 au un părinte plecat, 1.120 au ambii părinți plecați, iar 286 elevi se află în situația în care părintele unic este plecat la muncă peste hotare.
Statistica CJRAE arată că numărul cel mai mare al copiilor cu părinţii plecaţi la muncă se regăseşte în zona Oaşului. La şcolile din comunele Călineşti Oaş, Certeze şi Târşolţ, ponderea copiilor cu părinţii plecaţi este cea mai mare, respectiv 43,76 %, 41,7% şi 39,47%.
Stela Tudor
Redacţia
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI