Lumea preistoriei sub ochii noştri
Articol editat de , 12 iunie 2015, 13:35
Probabil cel mai animat vernisaj din istoria Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei a avut loc în după-masa zilei de joi, 11 iunie, când clădirea s-a umplut de copii, părinţi, educatori şi învăţători. Ziua a marcat finalizarea unui proiect de pedagogie muzeală, care a urmărit familiarizarea copiilor cu lumea preistoriei. Pe parcursul anului şcolar, ei au venit la muzeu, cu clasa sau cu grupa, şi au luat parte la ateliere interactive concepute anume pentru ei. Proiectul a avut un success aşa de mare, încât e posibil ca el să continue şi în anul şcolar următor.
Pietricel e un băieţel care, în zilele noastre, ar putea fi elev într-o clasă primară, dar care a trăit în preistorie. Pietricel a fost “inventat” de muzeografii de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, care au încercat să facă cunoscută lumea preistoriei copiilor între 5-12 ani.
Pentru 95 la sută dintre aceşti copii, preistoria însemna dinozauri, şi atât, spune muzeograful Monica Tecar, coordonatorul proiectului “Cu Pietricel ne jucăm şi în preistorie ne plimbăm”.
Inspirată de propriul copil, Monica Tecar a creat personajul Pietricel – şi a dus la bun sfârşit întregul proiect – alături de muzeograful Tiberiu Tecar, de artistul plastic Dana Şerban şi de colaboratorii lor.
Pe parcursul anului şcolar, numărul participanţilor la atelierele interactive de la muzeu a crescut, de la o şcoală, la şapte – şi câteva grădiniţe, şi de la 200, la peste 1.000 de copii. Care au luat lucrurile foarte în serios.
Primul dintre ateliere a fost dedicat scrisului, plecând de la povestea descoperirii tăbliţelor de la Tărtăria, în 1961, de către arheologul clujean Nicolae Vlasa… Au urmat aşezările şi locuinţele preistorice, olăritul, pictura rupestră, magia, arta şi credinţa, meşteşugul armelor şi al făuririi de podoabe… Iar, în final, preistoria a ajuns să însemne mult mai mult decât dinozaurii…
Ioana Bindea
În fotografii îi puteţi vedea pe Monica Tecar, Tiberiu Tecar şi Dana Şerban, alături de personajul Pietricel, pe care l-au creat.