Patronatele şi sindicatele cer reconstrucţia dialogului social
Reprezentanţii celor două părţi reclamă că negocierile şi-au pierdut conţinutul şi a apărut la discuţii un nou actor, fără rol de partener social, potrivit legii în vigoare – liderii de corporaţii. Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători şi fost ministru delegat pentru IMM-uri şi Mediul de Afaceri a propus crearea unui Consiliu Economic şi Social mai puternic şi elaborarea unei noi legi. Florin Jianu.
Articol editat de Andreea Leonid, 12 iunie 2015, 17:40
Cumva s-a divizat dialogul social și și-a pierdut conținutul. Există CES ul, Consiliul Economic Social, care ar trebui să fie singurul for de dialog social în România și așa cum e și la nivel european să fie a patra sau a cincea putere în stat, de fapt nu mai avem nici un tip de dialog. Cred că ar trebui să ranforsăm și să construim foarte puternic un Consiliul Economic Social al României și cu o lege pe măsură și de acolo să începem reconstrucția dialogului. (Florin Jianu)
La rândul său, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, Petru Dandea a spus că adevăratele probleme de interes economic nu s-au mai aflat în ultimul timp pe agenda discuţiilor dintre cele trei părţi: sindicate, patronate şi Guvern.
Necazul mare e că nu a funcționat așa cum ne-am fi dorit noi, în sensul în care acest dialog să aibă o anumită constanță și să fie discutate probleme de inters, hai să-i spunem la nivel macro al economiei românești pentru că de aia se întălnesc de fapt șefii organizațiilor patronale și sindicale din România cu primul ministru. (Petru Dandea)
În România, textul în vigoare al legii dialogului social adoptat în 2011 a fost parţial înlocuit doi ani mai târziu.
În urmă cu 3 zile, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare actul pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social.
RADOR
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI