Un nou volum lansat la Sighet – „Crucea în patrimoniul spiritual al judeţului Maramureş”
Joi,11 iunie, la Muzeul Maramureşean din Sighet a avut loc lansarea volumului „Crucea în patrimoniul spiritual al judeţului Maramureş” de Maria şi Pamfil Bilţiu, lucrare care, mai mult ca sigur, va deveni de referinţă pentru cercetătorii din domeniu.
Articol editat de , 12 iunie 2015, 21:53 / actualizat: 27 februarie 2017, 11:22
Volumul are o valoare documentară deosebită pentru că pune accent pe un tezaur de artă populară foarte valoros, care s-a păstrat nu doar în bisericile vechi, ci și în colecțiile particulare ( colecția Pipaș, colecția Luțai, colecția Vasile Drag din Săcel). Volumul surprinde toate zonele Maramureșului: Codru, Chioar, Lăpuș, Maramureșul Istoric, cu crucile bisericești și de familie. Eu am stat de vorbă cu cruceri din Oltenia. Noi n-am avut cruceri aici, în Maramureș. Cruceritul înseamnă o meserie foarte grea: trebuie să fii foarte credincios, să fii ca un călugăr- să nu bei, să nu fumezi, să postești, să te rogi – sunt condiții greu de respectat. În schimb, au existat pictori de cruci : Radu Munteanu din Ungureni, Turz Găvrilă din Lăpuș, și Toader Hodor din Maramureș.
Crucea a fost cea care a ascultat totdeauna suferințele omului, necazurile lui, și i le-a alinat și i-a călăuzit viața până dincolo de mormânt. Când murim, crucea este la capul nostru și nu încetează să ne vegheze. (etnograful Pamfil Bilțiu)
Johnny Popescu
Puteți asculta Radio Sighet, on line, și AICI