Dieta de vară
Pe perioada verii dieta trebuie să fie bogată în fructe și legume proaspete, cu conținut caloric redus.
Articol editat de cristina.rusu, 14 iunie 2015, 06:00
Carnea, precum și produsele lactate care au un conținut ridicat de grăsimi ar trebui scoase din regimul zilnic.
Alimentele de bază pentru această dietă sunt: sucurile din fructe și legume, laptele degresat, iaurtul natural fără grăsimi. Acestea sunt alimente sărace în calorii, dar bogate în fibre, calciu și alți nutrienți importanți.
Fibrele au roluri deosebit de benefice pentru organism și siluetă: ajută la controlul greutății prin inducerea senzației de plenitudine, scad apetitul, modulează nivelul zahărului din sânge prin încetinirea digestiei carbohidraților și prevenția absorbției rapide.
Fructele și legumele conțin antioxidanți și alți fitonutrienți care încetinesc procesele de oxidare ce induc îmbătrânirea țesuturilor, protejează de cancer și boli cardiovasculare, îmbunătățesc tensiunea arterială, protejează inima și, foarte important, au un continut caloric redus.
Lumea are tendința de a mânca mai ușor în timpul verii. Important este ca dieta din această perioadă să fie echilibrată nutrițional și să suplinească pierderile electrolitice, determinate de transpirația în exces, din timpul verii.
Nutriționiștii ne dau sfaturi despre ce am putea mânca la principalele mese ale zilei:
Micul dejun poate include: lapte degresat cu cereale integrale, un suc proaspăt de fructe și legume, alături de o felie de pâine prajită cu 150 g branză degresată de vacă, un iaurt natural mare, 2 ouă fierte tari și o roșie.
Pentru prânz putem opta fie pentru supe și ciorbe de legume, fie pentru salate de legume, cartofi copți cu puțin ulei de măsline, legume la grătar, paste sau orez cu sos de roșii.
Consumați cât mai mulți ardei grași, dovlecei, varză albă și roșie. Evitați mâncărurile prăjite și optați pentru preparatele fierte sau pentru cele preparate la grătar.
Folosiți ierburi aromatice și condimente care stimulează arderea grăsimilor din organism.
Cina va consta în salate de legume, cu puțin ulei de măsline și suc de lămâie, cartofi natur, iaurt.
Se poate consuma o înghețată pe săptămână sau o ciocolată amăruie.
Eliminați alcoolul, excesul de sare, orice fel de băuturi carbogazoase precum și pâinea albă. Toate conțin zahăr, coloranți și conservanți.
Încercați să beți cât mai multă apă, sucuri naturale, ceaiuri și băuturi fără zahăr. Beți apă plată, 2-2.5 l pe zi, ceaiuri neîndulcite, compoturi. Se poate folosi o linguriță de miere sau zahăr brun.
Este obligatoriu reducerea consumului de sare, alimente picante sau foarte sărate.
Sănătate
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI