Experiment Radio Cluj – Clujul străbătut pe bicicletă [VIDEO]
Radio Cluj a propus un demers jurnalistic inedit: un experiment în urma căruia să găsim răspunsul la întrebarea: Este Clujul un oraș prietenos pentru bicicliști?
Articol editat de Carmen Sas, 15 iunie 2015, 12:27
Traseul urmat a fost: Casa Radio- str. Donath- str. Eremia Grigorescu- Parcul Central Simion Bărnuțiu- Pța. Muzeului- zona pietonală- Pța. Unirii- Bd. Eroilor- Calea Dorobanților- giratoriul mare din Cart. Mărăști.
Retur: Bdul. 21 Decembrie 1989- str. Memorandumului- Calea Moților- Calea Mănăștur- Calea Florești- Varianta Mănăștur- Grigorescu- str. Mirăslău- Casa Radio.
Concluzie:
Este Clujul un oraș prietenos pentru bicicliști?
Răspunsul este NU!
În primul rând nu avem infrastructură. Marea majoritate a străzilor nu are amenajate piste de biciclete. Cele care sunt nu comunică între ele, nu duc nicăieri și nu-ți permit nici să străbați orașul, nici să ajungi într-un punct anume.
În plus, sunt înguste și, uneori, nesigure. Pe varianta Grigorescu – Mănăștur, urcând pe pista amenajată pe contra-sens, am avut un acut sentiment de nesiguranță.
În al doilea rând, cei care nu folosesc bicicleta nu sunt pregătiți să o accepte. În ciuda unei civilizații crescute în trafic, sunt mulți șoferi care parchează pe pistele de bicicletă.
Alții nu cedează prioritate bicicliștilor. Și niciunul dintre cei care m-au depășit astăzi, nu a păstrat distanța de 1,5 metri între noi, așa încât nu am fost în siguranță nicio clipă atunci când am pedalat pe stradă, pe carosabil.
Unii sunt de-a dreptul intoleranți, prezența biciclistului îi deranjează vizibil, claxonează și chiar te forțează să ieși de pe carosabil, cu riscul de a te accidenta. Campionii acestor gesturi au fost astăzi șoferii de troleibuz. În plus, se conduce foarte repede în orașul ăsta!
Nici pietonii nu sunt pregătiți să ne accepte. Nu respectă marcajul pistelor de bicicletă amenajate pe trotuare și circulă degajat pe ele, obligând bicicliștii să frâneze, ba chiar să găsească rute alternative.
În al treilea rând, orașul este murdar și poluat.
La finalul călătoriei tricoul îmi era plin de praf. Am înghițit noxele a sute de mașini și am avut parte și de mirosul deșeurilor menajere vărsate pe stradă de cei care le-au ridicat.
Trotuarele au suprafața degradată în foarte multe cazuri, carosabilul la fel, așa că plimbarea devine de multe ori un chin.
Dar cred cu tărie în continuare că bicicleta reprezintă o alternativă și un mijloc de deplasare mai rapid decât mașina în aglomerația urbană, mai plăcut și, mai ales, nepoluant.
Andrei Huţanu
Reportajul foto realizat cu prilejul acestui experiment poate fi urmărit AICI.
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.