Ascultă Radio România Cluj Live

Starea staţiunilor turistice din Transilvania

Proiectul noii legii a turismului, care va fi pus luni în dezbatere publică, prevede şi noi măsuri pentru ca autorităţile locale să poată amenda proprietarii unităţilor hoteliere lăsate în paragină, a anunţat ministrul Economiei, Mihai Tudose.

pensiunea Dor de Munte
Foto: pensiunea Dor de Munte

Articol editat de Andreea Leonid, 15 iunie 2015, 07:00 / actualizat: 15 iunie 2015, 16:53

În ultimii ani, clădirile lăsate la voia întâmplării au devenit parte a peisajului, mai ales în sudul litoralului. Acum turiştii pot vedea, de la Olimp la Saturn, zeci de hoteluri sau unităţi de alimentaţie publică, părăsite şi distruse. Imaginea va dispărea, le-a promis ministrul Mihai Tudose, investitorilor în turismul de pe litoral.

O altă solicitare a patronatelor din turism este aplicarea impozitului specific. Reprezentanţii hotelierilor au mai spus că au nevoie şi de scăderea la jumătate a impozitului pe clădirile pe care le folosesc.

Discutăm luni la Subiectul Zilei despre starea staţiunilor turistice din Transilvania , dar şi despre clădirile din turism construite haotic în ultimii ani în România.

 

Redacţia

…………………………………………………………………………………………………………………………….

SATU MARE

Simbol al oraşului Satu Mare datorită stilului artitectural unic în Tansilvania, fostul hotel Dacia, a devenit doar o amintire a ceea ce a fost cândva.

Hotelul Dacia din Satu Mare

Hotelul Dacia din Satu Mare

Cumpărat în anul 2007 cu 1,7 milioane de euro de un om de afaceri din Negreşti Oaş, cu intenţia de-a fi reabilitat şi redat comunităţii, imobilul a fost abandonat după ce proprietarul acestuia a rămas fără bani. Presat de autorităţi din cauza imaginii pe care o oferă clădirea degradată situată ultracentral, în luna aprilie, omul de afaceri Vasile Ţânţaş, în speranţa că va scoate un nou profit, a anunţat că vinde fostul hotel, şi a înaintat oferte Consiliului Judeţean şi Primăriei, afirmă primarul Dorel Coica:

Ne-a înaintat oferta de-a vinde hotelul cu 5 milioane de euro, iar noi l-am informat că îl acţionăm în judecată pentru recuperarea daunelor morale pricinuite de imaginii clădirii. (Dorel Coica, primar Satu Mare).

Sătmărenii sunt revoltaţi din cauza degradării fostului hotel şi cer ca autorităţile să intervină:
Mai mare ruşinea! Mai ales că e în centrul oraşului şi la noi, fiind oraş de graniţă, vin atâţia străini  (pensionar).

Pe vremuri, Dacia era un hotel de lux, şi pe dinăuntru, şi pe dinafară. Acum e jale, a rămas în paragină. (F.S., inginer).

Deoarece suma pretinsă de proprietar este foarte mare, şi pentru că acesta refuză dialogul, conducerea Primăriei a decis să înceapă demersurile pentru exproprierea imobilului:

Am propus începerea demersurilor pentru exproprierea fostului hotel. Ne-am adresat şi Ministerului Culturii, care poate dispune exproprierea, dar pentru că legea permite Primăriei să iniţieze acest demers, am solicitat ministerului doar un aviz. (Dorel Coica, primar Satu Mare).

Clădire emblematică pentru Satu Mare, fostul hotel Dacia a fost inaugurat în anul 1902, fiind considerată una cele mai frumoase construcţii arhitectonice din Transilvania. Proiectul clădirii, extrem de apreciat la vremea respectivă, a fost premiat cu medalia de aur la un concurs de arhitectură din Viena, în anul 1910.

 

Stela Tudor

…………………………………………………………………………………………………………….

Sibiu

Închiderea bazei de tratament balnear de la Ocna Sibiului a determinat o scădere drastică a numărului de turişti care alocau sume importante de bani în această zonă, mai ales în sezonul rece.

Situaţia financiară în care se afla complexul balnear de tratament de la Ocna Sibiului la sfârşitul anului 2013, a făcut ca baza să fie închisă, fiind declarată în stare de insolvenţă. Dispariţia complexului balnear care altă dată era căutat pentru proprietăţile sale curative şi pentru tratamentele şi doctorii bine pregătiţi, a făcut ca baza să fie în prezent o clădire abandonată, în aşteptarea unui investitor. Dispariţia uneia din cele mai căutate baze de tratament a dus la o scădere drastică a numărului de turişti care se cazează la Ocna Sibiului, mai ales pe perioada iernii.

Este trist că prima bază de tratament de la Ocna Sibiului s-a închis, cu atât mai mult cu cât este un sit cultural deosebit. Cu siguranţă este un eveniment nefericit. Acum, Ocna este totuşi foarte cunoscută datorită lacurilor sale, ceea ce înseamnă că turismul nu este afectat foarte mult în sezonul de vară. Trist este în schimb că nu pot să aibă un sezon deschis tot anul, adică şi pe perioada iernii. Este o pierdere pentru Ocna care cu greu ajunge acum să aibă un sezon pe tot timpul anului. Oricum, vorbim de două tipuri de turişti aici – unii care merg pe timpul verii în aer liber, pentru lacurile sărate şi cei care ar fi ales tratamentele de la complexul balnear. Sigur că baza de tratament ar putea fi oricând redeschisă, dacă ar fi considerată destul de atractivă de un investitor. (Simina Manea, director executiv al Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu)

Baza de tratament de la Ocna Sibiului a intrat în insolvenţă în octombrie 2013, fiind evaluată la 3,9 milioane de Euro.

 

Cristian Florea

 

Trei tineri luați de ape în Italia!
Stirea zilei sâmbătă, 1 iunie 2024, 13:24

Trei tineri luați de ape în Italia!

Trei tineri au fost luați de ape în Italia!   Reprezentanții oficiului consular au luat legătura cu autorităţile italiene după...

Trei tineri luați de ape în Italia!
Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării
Stirea zilei miercuri, 15 mai 2024, 10:40

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor se declară solidară cu revendicările sindicatelor din cultură și cu decizia acestora de a nu...

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării
Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!
Stirea zilei luni, 13 mai 2024, 10:27

Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!

Traficul rutier va fi oprit luni după-amiază, 13 mai, pe autostrada A3 Cheţani – Câmpia Turzii, pentru desfăşurarea unui exerciţiu NATO....

Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!
Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei duminică, 12 mai 2024, 10:34

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții

Jurnaliștii de la CNN au întocmit o listă de recomandări pentru iubitorii de drumeții montane din Europa, iar printre celebrele lanțuri...

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei miercuri, 8 mai 2024, 08:24

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca

CSM Oradea s-a calificat, marți, 7 mai, în finala Ligii Naţionale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari, cu scorul de 93-66,...

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania