Ce se întâmplă cu romii de la Pata Rât?
Închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât va fi o tragedie pentru cei aproximativ două mii de oameni care trăiesc în zonă. În cazul majorităţii acestora selectarea deşeurilor reciclabile reprezintă singura sursă de venit. Oamenii spun că în lipsa acestei activităţi nu vor mai avea ce să lucreze.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 16 iunie 2015, 10:00
O să dăm în cap la oameni, o să ajungem în puşcărie, o să ajungă copiii la stat, cerşetori, furători, aşa o să ajungem când se închide rampa, spune o femeie care adună fier vechi de pe rampă.
Dacă în caz că se închide rampa, într-adevăr că va fi greu pentru toată lumea, o completează un bărbat aflat în apropiere.
N-o să fie bine, pentru că am doi copii la şcoală, ne trebuie haine, ne trebuie încălţăminte, să am ce să le dau să mănânce. Şi noi din asta trăim. De aicea ne câştigăm pâinea, a adăugat o altă femeie.
Într-adevăr că este o ruşine ce facem noi aicea. Dar măcar nu furăm, recunoaşte un bărbat mai în vârstă.
Avem nevoie de rampa asta. Încă noi vrem s-o susţinem, să mai margă, a spus o tânără.
S-or făcut multe acţiuni pentru angajări pân’ Cluj. Dar nouă uşile ni se închid în nas. Sânguru’ motiv îi că suntem ţâgani, trage concluzia, cu amărăciune, un alt bărbat care îşi asigură existenţa de pe urma rampei de la Pata Rât.
Pentru cei care locuiesc în zona Pata Rât primăria Cluj Napoca derulează mai multe proiecte prin care se încearcă integrarea în comunitate. Primarul Emil Boc spune însă că mulţi au venit din alte localităţi şi pentru aceşti oameni ar trebui să se implice autorităţile locale din zonele de unde provin.
Avem în derulare trei proiecte europene pentru locuri de muncă; este şi o hală de sortare şi colectare a deşeurilor care se construieşte acolo. Pe banii primăriei asigurăm transportul gratuit la şcoală al elevilor care locuiesc la Pata Rât şi le oferim o masă caldă. Derulăm şi un program din fonduri norvegiene prin care le asigurăm elevilor mai multe activităţi extraşcolare. De asemenea, le asigurăm oamenilor tot ceea ce înseamnă asistenţă medică de bază. Din nefericire, la Pata Rât vin tot mai mulţi oameni din alte părţi, crezând că aici li se pot rezolva toate problemele. Noi putem să găsim soluţii pentru cei care au domiciliul în Cluj. Nu putem rezolva pentru toată lumea; şi administraţiile locale din zonele de unde au venit oamenii trebuie să se implice în rezolvarea acestor probleme. (Emil Boc)
Noul Centru Ecologic de Depozitare a Deşeurilor, care se construieşte în Feleacu, va înlocui actualele rampe de gunoi. Uniunea Europeană ne-a cerut să închidem definitiv rampele din judeţul Cluj până în decembrie 2016.
Mihai Miclăuş
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI