Concediul bate la uşă: unde mergem?
Românii preferă călătoriile de agrement şi vacanţele mai scurte de o săptămână, arată cel mai recent studiu realizat de Biroul Român de Audit Transmedia.
Destinaţia principală luată în considerare pentru planificarea vacanţelor scurte este de departe România, muntele conducând în topul preferinţelor pentru concediile de câteva zile.
Indiferent dacă aleg marea sau muntele, angajaţii de la stat sau din mediul privat şi-ar putea plăti vacanţa din această vară cu vouchere de concediu.
La începutul lunii, parlamentarii au votat o lege prin care angajatorii le pot oferi salariaţilor, în loc de prime, asemenea tichete. Valoarea maximă a acestora nu trebuie să depăşească 6 salarii minime, adică aproximativ şase mii de lei. De asemenea, banii trebuie cheltuiţi doar în unităţile turistice din ţară.
La Subiectul Zilei aflăm marţi, 16 iunie, care sunt destinaţiile preferate de români pentru petrecerea concediului şi dacă se pot folosi în acest an tichetele de vacanţă.
Articol editat de Camelia Velțan, 16 iunie 2015, 07:00 / actualizat: 16 iunie 2015, 16:42
Redacţia
……………………………………………………
Sibiu
Românii preferă concediile tot mai scurte, în ultima perioadă.
De la concediile de cel puţin o săptămână, turistul care pleacă în vacanţă a ajuns să aleagă tot mai des sejururile de 2-3 zile. Această modalitate de a petrece concediul, spun specialiştii, este benefică şi pentru turism, mai ales în Judeţul Sibiu. Turiştii vin, se cazează la pensiune într-o anumită zonă şi pleacă mai apoi spre o altă locaţie, vizitând astfel mai multe atracţii într-un singur concediu. Mai mult decât atât, în viitorul apropiat, turismul sibian ar putea fi impulsionat şi de introducerea voucherelor de vacanţă în locul primei.
Este adevărat că se observă schimbări de comportament ale călătorilor. Acestea sunt justificate din dorinţa de a avea mai multe concedii pe an. S-au intensificat întradevăr sejururile scurte. Acestea sunt ajutate de zilele libere existente, ceea ce permite să se călătorească mai des. Judeţul Sibiu este avantajat de faptul că este o destinaţie de călătorie apropiată de marile bazine care generează turişti. Voucherele de vacanţă vor impulsiona turismul şi erau o necesitate în România. (Simina Manea, director executiv al Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu)
Proprietarii de pensiuni spun că introducerea voucherelor ca modalitate de a răsplăti angajaţii este una benefică şi că va atrage mult mai mulţi turişti.
Noi nu am implementat încă turismul prin vouchere de vacanţă, însă cred că această măsură va creşte numărul de turişti care aleg pensiunile din Sibiu pentru vacanţă.
Este întradevăr o idee foarte bună. Vom avea mult mai mulţi turişti, mai ales în vacanţe, pentru că vor fi nevoiţi să se folosească de acele vouchere de vacanţă, în loc să cheltuie banii pe alte lucruri.
Decizia ca angajaţii să primească vouchere de vacanţă, în limita a 6 salarii medii pe economie a fost aprobată în 3 iunie de Camera Deputaţilor, iar măsura va deveni obligatorie la 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Cristian Florea
…………………………………………………………………………………………………………………
CLUJ
Angajaţii din România, fie că lucrează la stat sau la privat, vor putea primi, din acest an, vouchere de vacanţă, care înlocuiesc vechile tichete de vacanţă şi mai vechile prime de vacanţă.
Problema este că vechile tichete nu mai sunt valabile, iar noile vouchere, din cauza unor interese meschine, vor fi emise cel devreme la sfârşitul verii.
În anii 2009 şi 2010, deşi eram în vârf de criză, unii dintre salariaţii români au primit tichete de vacanţă. Ceva asemănător cu tichetele de masă, dar cu altă folosinţă.
Drept urmare, oamenii s-au relaxat, ocazie cu care firmele de turism au câştigat şi ele. O socoteală de vreo 10 milioane de lei, per total. După 2010, guvernul a decis că bugetarii s-au răsfăţat destul, aşa că le-a tăiat această formă de recompensare a muncii. Au rămas în afacere doar câteva firme private, suficient de profitabile şi de generoase încât să-şi trimită angajaţii la încărcat bateriile prin staţiuni turistice.
Anul trecut, Parlamentul a adoptat Legea nr. 94/01.07.2014, privind voucherele de vacanţă, pe care Executivul a modificat-o rapid prin Ordonanţa nr.8/31.07.2014, care a amânat emiterea acestor vouchere până la 1 ianuarie 2015. Apoi, proiectul s-a împotmolit la Senat. Zilele trecute, într-un sfârşit, Camera Deputaţilor a dat undă verde legii. Urmează promulgarea de către preşedinte, publicarea în Monitorul Oficial, apariţia normelor metodologice şi, în caz fericit, vor putea fi emise vouchere de vacanţă pentru sezonul turistic de toamnă-iarnă 2015.
Angajatorii vor putea acorda vouchere pentru petrecerea concediului exclusiv în țară, în limita a 6 salarii medii pe economie.
Am avut pierderi de aproape 50 de milioane de euro, pentru că nu s-a aplicat de la 1 ianuarie actul normativ în urma căruia tichetele de vacanță se înlocuiau cu voucherele. În acest moment piața este liberă, pentru că nu se dau nici tichete, nici vouchere, a explicat vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoș Răducan.
De ce sunt avantajoase aceste forme de recompensare a angajatului? Fiindcă prima de vacanță se impozitează cu 83% sumă brută, iar voucherele cu doar 16%, achitat fie de angajator, fie de salariat. Voucherele sunt deductibile şi scutite de la plata contribuţiilor şi taxelor salariale.
Managerul unei mari companii clujene de turism, d-na Lucia Moraru, spune că, pentru firma d-sale, tichetele de vacanţă au fost mană cerească şi aşteaptă cu interes apariţia voucherelor.
Rămâne nelimpezit motivul pentru care legea voucherelor, deşi votată acum mai bine de un an, se va aplica cel mai devreme la toamnă.
O anumită parte a presei, mai rea de gură, spune că proiectul a fost blocat de unii domni parlamentari, ale căror soții și rude sunt angajate la instituţii sau firme de stat, unde iau prime de vacanţă mult mai consistente decât valoarea voucherelor, bani pe care-i pot utiliza cum doresc, nu doar pentru concedii în țară.
Dan Horea
…………………………………………………………………………………………………….