Teatrul francez la FITS
Focusul asupra teatrului francez FITS aduce publicului sibian spectacole diverse care se adresează unui public divers.
Articol editat de , 16 iunie 2015, 16:04 / actualizat: 26 iunie 2015, 11:42
Christophe Pomez, directorul Institutului Francez Bucureşti, partener de tradiţie al FITS, despre prezenţa franceză la această ediţie FITS:
Am pariat pe două aspecte ale prezenţei franceze, primul e invitarea companiei Theatre de la Ville din Paris, important prin capacitatea sa de a reflecta ceea ce se întâmplă în Europa prin programul Chantiers d’Europe (Şantierele Europei).
A doua linie de forţă a prezenţei franceze la Sibiu o reprezintă focusul pus pe artele străzii, care e mai mult decât teatru reprezentat pe stradă, ci teatru de stradă capabil să producă mari evenimente în spaţii deschise. Am văzut deja în deschiderea festivalului spectacolul Big Bang al companiei Plasticiens Volantes, încântător, cu imagini care provoacă un alt tip de raport cu o audienţă care nu e obligatoriu şi public de teatru. Vom încheia, apoi, festivalul cu un alt spectacol de stradă grandios, foarte important, al companiei marseilleze Generik Vapeur, numit Waterlitz, ce face trimitere la Waterloo şi la întrebarea În ce direcţie merge lumea? Există aşadar un real parteneriat cu festivalul sibian care urmăreşte un dublu scop, cel al completării imaginii artei în spaţiul public dincolo de cea a unui carnaval, cu spectacole care integrează şi atrag alt tip de public decât cel tradiţional şi prezenţa teatului Theatre de la Ville de Paris prin dimensiunea lui europeană reprezintă o cale deschisă spre lume. Acestea sunt marile momente ale prezenţei franceze în festival.
Ca în fiecare an, ceea ce e cu adevărat interesant la Sibiu e că festivalul e un loc al dialogului. Nu e doar un loc al programării şi difuzării unor spectacole, ci e şi un loc care permite schimburi şi favorizează cooperarea culturală şi coproducţiile artistice. Aceasta e una din forţele festivalului, iar o alta e cea legată de întâlniri, de traducerea pieselor de teatru, editarea cărţilor, susţinerea conferinţelor, atenţia acordată formării artiştilor iar aceste calităţi globale ale festivalului trebuie păstrate. (Christophe Pomez, directorul Centrului Cultural Francez București)
Reportajul complet, cu atmosfera din spectacolele focusului francez, îl puteți asculta în această seară pe Sens Unic, la Radio Cluj, 95,6 FM.
Oana Cristea Grigorescu
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI