Cât suntem de pregătiţi să ne apărăm împotriva inundaţiilor ?
Un nou cod galben de instabilitate atmosferică accentuată va intra în vigoare miercuri, la ora 20.00.
Articol editat de Camelia Velțan, 17 iunie 2015, 07:00 / actualizat: 17 iunie 2015, 17:04
Până joi, la ora 22.00, în vestul Transilvanei, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei şi în Oltenia vor cădea averse cu caracter torenţial, ce vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp, iar izolat se vor cumula peste 50…60 l/mp.
………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Aproape în fiecare an, România se confruntă cu inundaţii care produc pagube importante!
Ploile de luna trecută au făcut ravagiii în mai multe zone din Transilvania. Sălajul a fost unul dintre judeţele cele mai afectate de ploile abundente. Acolo, o persoană şi-a pierdut viaţa, iar zeci de hectare de teren agricol au fost distruse de ape.
Şi în judeţul Satu Mare ploile au cauzat pierderi însemnate în agricultură.
Potrivit meteorologilor, 27 de judeţe din nordul, estul şi centrul ţării se află până diseară sub cod galben de ploi însemnate cantitativ. În acest interval cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat 50-60 de litri pe metru pătrat.
Judeţele vizate din Transilvania sunt Cluj, Maramureş, Sălaj, Sibiu şi Bistriţa-Năsaud. Rămâne activat până la ora 18.00 şi codul galben de inundaţii pe mai multe cursuri de apă din Cluj, Bistriţa-Năsăud, Alba şi Sibiu.
Cât suntem de pregătiţi să ne apărăm împotriva inundaţiilor aflăm miercuri, 17 iunie, la Subiectul Zilei.
Redacţia
…………………………………………………………………………………
Sibiu
Judeţul Sibiu este pregătit împotriva inundaţiilor, cu controale regulate şi personal calificat pentru curăţarea apelor şi digurilor aferente.
Ploile şi furtunile din ultima perioadă au ridicat un semnal de alarmă la nivelul întregii ţări, cea mai mare grijă fiind împiedicarea inundaţiilor. La nivelul Judeţului Sibiu, primarii spun că au situaţia sub control şi că personalul specializat pe curăţarea apelor îşi face treaba.
Avem o echipă de 12 specialişti care se ocupă de tot ceea ce înseamnă ape în comună. Suntem pregătiţi în cazul unei posibile inundaţii. Pe lângă cei 12, avem parte şi de ajutorul voluntarilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Nu avem o echipă anume formată, însă ne bazăm pe spiritul civic al locuitorilor. Pot spune că suntem pregătiţi pentru orice dezastru în acest sens, iar lucrările se află într-o stare foarte bună.
Ciprian Simulescu, comisar al Gărzii de Mediu Sibiu, spune că în urma controalelor efectuate în fiecare primăvară a observat o scădere a cazurilor neconforme cu regulile în vigoare, în ultimii 10 ani.
Astfel de controale se fac pe perioada primăverii, atunci când încă nu a apărut vegetaţia şi putem să vedem exact care sunt problemele. Dacă întâlnim situaţii neconforme în anumite zone, cerem ca problema să fie rezolvată în cel mai scurt timp, lucru care se şi întâmplă. În cei 10 ani de când lucrez în domeniu, pot spune că problemele au scăzut ca număr, iar anul acesta la controlul din primăvară nu am identificat nicio problemă gravă. (Ciprian Simulescu, comisar al Gărzii de Mediu Sibiu)
În această seară intră în vigoare un nou cod galben de ploi, începând cu ora 20, valabil pentru Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei şi sud-vestul Transilvaniei. Meteorologii avertizează că vor fi intervale de timp în care instabilitatea atmosfericã va fi accentuatã şi se va manifesta prin averse cu caracter torenţial.
Cristian Florea