Cresc prețurile din cauza secetei
În ultimele zile au apărut informaţii alarmante, potrivit cărora preţurile alimentelor vor creşte din toamnă fiindcă recoltele, în special de cereale, vor fi puternic afectate de secetă. Comparând realitatea prezentată de experţi cu aceste ştiri, ne putem teme de un singur lucru: că, la fel ca în alţi ani, suntem pregătiţi psihologic pentru un val de scumpiri nejustificate.
Articol editat de , 17 iunie 2015, 12:53
Agrometeorologii anunţă că, în următoarele 6 zile, sunt aşteptate ploi cu caracter de aversă în aproape toate zonele de cultură. Local vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot depăşi izolat 25-30 l/mp, îndeosebi în sudul, centrul şi estul ţării. Pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, nordul şi izolat centrul Transilvaniei, în sud-estul şi nordul Munteniei şi izolat în sudul Dobrogei – zone importante de cultură a cerealelor – aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.
În ceea ce priveşte judeţul Cluj, situaţia nu este deloc alarmantă.
Până zilele trecute aveam lipsă de umiditate, deci ploile din ultimele zile sunt benefice pentru culturile de cereale, la care suntem în perioada de formare a bobului. Porumbul, de asemenea, avea neapărată nevoie de apă. Cât priveşte legumicultura şi pomicultura, deficitul de umiditate ar fi generat reduceri serioase ale producţiei, inclusiv afectarea recoltei de fructe din anul viitor. Probleme ne-au creat doar aversele, care nu lasă timp ca apa să fie absorbită integral în sol.
La nivel naţional, situaţia este critică doar în zona estică a ţării, însă nu trebuie uitat că cereale se produc, în mari cantităţi, în Banat şi în zona nordică a Bărăganului, unde nu este secetă. De reţinut şi faptul că, în ultimii ani, România n-a mai importat cereale, producţiile fiind suficient de mari încât să putem chiar exporta. (ing.Iuliu Suătean, Direcţia Agricolă Cluj)
Dan Horea
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și on line AICI