Cum va arăta sărbătoarea iei la Sibiu
Cea de-a doua jumătate a lunii iunie este dedicată exclusiv portului iei.
Articol editat de , 17 iunie 2015, 17:59
Ziua Internaţională a Iei este sărbătorită şi anul acesta la Sibiu prin portul bluzei populare româneşti şi printr-o serie de activităţi culturale şi sportive în Muzeul Satului şi în centrul istoric. Peste 100 de meşteri din toate colţurile ţării îşi vor prezenta valorile legate de ţesutul unei ii şi vor răspunde întrebărilor trecătorilor. Sărbătorirea iei va începe în data de 19 iunie cu ziua internaţională a iei, urmând alte trei zile de evenimente şi spectacole dedicate românilor de pretutindeni.
Ia se ţesea cu suflet. Ţesutul începea iarna, la care femeile lucrau vreo două luni în fiecare seară, în aşa fel încât toată familia să aibă o haină nouă pentru Învierea Domnului. Bineînţeles că iile erau făcute din materiale pe care le aveau în casă sau achiziţionate din târgurile la care participau. Iile erau diferite, în funcţie de anotimp, deoarece pe perioada verii era nevoie de ceva subţire, potrivit pentru munca la câmp şi pentru evenimentele importante din familie. (Ciprian Ştefan, directorul Complexului Naţional Muzeal Astra, despre importanţa iilor)
Unul din cele mai importante evenimente care vor avea loc de sărbătoarea iei este hora Drăgaicei. Sărbătoarea de Sânziene va aduna femei îmbrăcate în ie în Centrul Istoric al Sibiului, acolo unde vizitatorii se vor putea bucura de cea mai mare şi frumoasă horă.
Din 2013 încoace sărbătorim Ziua Internaţională a Iei de Sânziene, iniţiativă demarată de comunitatea online La Blouse Roumaine. Îmbrăcăm comunitatea în ie şi spunem cea mai frumoasă poveste despre România. Români din toată lumea se îmbracă cu haina de lumină a sufletului. Pentru orice lucru pe care vrem să îl facem, trebuie să punem suflet, altfel îl facem degeaba. (Andreea Ciortea, reprezentant Future Capital)
Ziua internaţională a iei va fi sărbătorită şi sâmbătă, 20 iunie, cu o plimbare pe bicicletă, alături de 200 de pasionaţi de ciclism şi portul iei. De asemenea, orice posesor al unei ii cu o poveste interesantă poate să se înscrie la concursul Salvează o ie!.
Sursa foto: marienouvellestudio.blogspot.com
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Cluj online AICI