Dr Ilea Aranka: perspective în regenerarea osoasă
Articol editat de , 18 iunie 2015, 22:00 / actualizat: 19 iunie 2015, 9:44
Mi-aş dori ca aceste cercetări să ajungă să fie transpuse în practică, să vină pacientul la care să pot să-i spun că acest dinte este irecuperabil, că trebuie să realizăm o extracţie dentară, dar că nu este nicio problemă, pentru că avem surse de celule stem de la nivelul cavităţii orale, sau de la distanţă, că putem programa această extracţie să se realizeze într-un anumit moment şi, cu un anumit timing, să putem implanta celulele stem în alveolele post-extracţionale.
Aceasta e dorinţa cercetătoarei Ilea Arnaka, medic primar în chirurgia dento-alveolară şi şef de lucrări la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.
La Expoziţia Creativităţii şi Inovaţiei EUROINVENT-2015 de la Iaşi a obţinut, împreună cu colegii din echipa de cercetare, o medalie de aur pentru lucrarea “Celulele stem mezenchimale derivate din ţesutul adipos, crescute pe matrice de acid polilactic printat 3D în osteoregenerare”. În viitor, această cercetare ar putea face posibilă regenerarea osului la nivelul cavităţii orale, cu ajutorul celulelor stem.
Studiul se realizează pe porci vietnamezi, de la o fermă din Borşa. Aceste animale au o structură dentară şi un organism care funcţionează asemănător cu cel uman, explică dr.Ilea Aranka. La porcii vietnamezi, s-au făcut nişte extracţii ale unor rădăcini dentare, în locul cărora s-au implantat celule stem, izolate din ţesutul adipos propriu fiecărui animal. În momentul de faţă, cercetarea e în stadiul evaluării vindecării osoase şi a regenerării osoase.
Studiul e finanţat printr-un grant intern al UMF „Iuliu Haţieganu” şi beneficiază de colaborarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, a Institutului Oncologic „Ion Chiricuţă” şi a Universităţii Tehnice.
Studiul a început anul trecut şi s-ar putea finaliza în februarie 2016. Testarea pe pacienţi voluntari ar pune însă şi alte probleme, atât tehnice, cât şi legislative.
Deşi, în acest stadiu, nu se poate preciza un orizont de timp în care cercetările să fie finalizate şi aplicabile pentru pacienţi, dr.Ilea Aranka se declară optimistă – şi continuă cercetările în această direcţie, împreună cu colaboratorii ei.
Ioana Bindea
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.