Peste 1.500 de români sunt pe lista de aşteptare pentru transplant de rinichi
Peste 1.500 de persoane se afla pe lista de aşteptare pentru transplant de rinichi, dar numărul de donatori în moarte cerebrală este insuficient anul acesta. Şeful Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, Ioanel Sinescu.
Articol editat de , 18 iunie 2015, 07:54
Nu sunt foarte multe transplante, şi aceasta din cauza faptului că, inexplicabil, cel puţin până în momentul de faţă, am avut foarte puţini donatori în moarte celebrală, comparând cu anul trecut. Deci este o activitate care se cere intensificată, mai ales la nivel de terapie intensivă, unde se stabileşte diagnosticul de moarte cerebrală. (Ioanel Sinescu, şeful Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni)
O statistică realizată la Centrul de Uronefrologie arată că în perioada 2005-2014 s-au realizat transplanturi renale la peste o mie de pacienţi, dintre care 804 trăiesc cu funcţie renală normală. Acelaşi raport arată faptul că în România rata de supravieţuire după transplantul de rinichi este de 88%, mult mai ridicată decât cea europeană, de 65%.
RADOR