Pizza à la Cluj
Articol editat de , 18 iunie 2015, 15:48
Primul campionat internaţional de pizza din Cluj va avea loc luni, 22 iunie, pe platoul din faţa Cazinoului din Parcul Central. Competiţia e organizată sub egida Federaţiei Italiene Pizzaioli nel Mondo şi are ca scop atât confruntarea participanţilor, cât şi îmbogăţirea bagajului lor profesional.
Care sunt criteriile după care recunoaşteţi o pizza bună? Lucrurile sunt destul de complexe. Câteva repere ne dă Iuliana Apa, vicepreşedinte în cadrul Federaţiei Italiene de piţari ai lumii – Pizzaioli nel Mondo -, care a deprins tainele unei pizza bune la ea acasă, în timpul celor 10 ani petrecuţi în Italia.
Cea mai importantă e coca. Contează, apoi, felul în care sunt combinate ingredientele, care trebuie să se găsească într-un echilibru. De obicei, în România se exagerează cu cantitatea, astfel că şi aluatul rămâne necopt şi se lasă sub greutatea lor, observă Iuliana Apa.
Primul campionat internaţional de pizza de la Cluj va aduce peste 25 de competitori din mai multe oraşe şi ţări – şi clarificări.
Inscrieri în campionat se pot face şi la faţa locului, în Parcul Mare, luni, începând cu ora 9.00. La ora 10.00 se dă startul competiţiei, care va continua cu demonstraţii până la ora 17.00. La ora 18.00, publicul e invitat la o Pizza Party, tot in faţa Cazinoului, iar la ora 19.00 se vor acorda premiile de către un juriu profesionist.
Organizatorii nu se vor opri aici. Ei intenţioneză ca acest campionat să devină o tradiţie, iar din toamnă să susţină şi cursuri de specializare în prepararea pizzei.
Ioana Bindea