Lăsaţi Sibiul să respire!
Rectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu a venit la muncă pe o trotinetă electrică, în încercarea de a promova utilizarea mijloacelor de transport nepoluante. În cadrul activităţii, toţi angajaţii şi studenţii universităţii vor folosi mijloace de transport eco, pe parcursul întregii zile.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 iunie 2015, 13:35 / actualizat: 20 iunie 2015, 11:48
E ora 7 şi un sfert dimineaţa. După vreo 10 kilometri de pedalat reporterul Radio Antena Sibiului, Cristi Florea ajunge undeva în zona stadionului Municipal, unde îl aşteaptă pe Rectorul Universităţii, Ioan Bondrea să îşi facă apariţia. După cinci minute de aşteptare, timp în care îmi şterg sudoarea de pe frunte şi îmi reglez respiraţia, apare şi rectorul alături de o trotinetă electrică.
– Reporter: Bună dimineaţa!
– Ioan Bondrea: Bună dimineaţa!
– R: – Frumoasă jucărie. De unde aţi cumpărat-o?
– I.B. – De pe un site. O comanzi simplu, din smartphone. Au creat-o nişte studenţi japonezi care au creat mai multe chestii din astea. Au şi câştigat 1 milion de dolari la un concurs.
– R: – Dacă tot m-am obosit pe bicicletă până aici, nu vreţi să facem schimb?
– I.B. – Lasă, lasă să probez şi eu jucăria că doar ieri a venit…
Eu mă urc pe bicicletă, rectorul pe trotinetă şi pornim la drum. Lăsăm în urmă casa, în faţa căreia poposea o maşină cu mulţi cai putere. Cum ora era destul de matinală, numărul maşinilor era mic. Mergem unul pe lângă celălalt. Apuc să-i reproşez că a trişat. Şi-a lăsat de cu o zi înainte servieta la birou. Îl întreb ce-l atrage la plimbarea matinală, iar răspunsul este unul cât se poate de natural. Aerul care să îţi intre direct în plămâni. După vreo câţiva kilometri ne oprim să mai povestim un pic:
R: – Vi s-a părut că s-a uitat cineva mai chiorâş la dumneavoastră?
I. B: – Aaaa, nu, nici vorbă. Am depăşit anii în care ne uitam ciudat la un om mai în vârstă care alerga prin parc. Acum a devenit normalitate. E totul ok.
R: – Este Sibiul pregătit pentru a fi un oraş eco?
I.B: – Nuu. Nu încă. Stăm mai bine ca alte oraşe, dar oricum mai e de muncă. Deocamdată s-a investit în druurile pentru maşini. Probabil va urma.
– De unde ideea unui astfel de proiect?
– De la colegii mei de la Economie care au avut o săptămână întreagă eco. Am zis hai să facem şi noi. Ştii ce mă deranjează cel mai mult. Văd dimineaţa o sumedenie de maşini dar tot cu câte un om în ea. De ce să nu ne cuplăm mai mulţi şi să mergem patru oameni într-o maşină dacă tot vrem să mergem cu maşina. Sau de ce să nu mergem cu bicicleta.
– Am văzut totuşi că aveţi un bolid de sute de cai. Vă place să mergeţi cu viteză?
– Nuuu. Merg regulamentar. Oricum, maşina mai mult stă.
– Nu aţi luat nici un radar?
– A ba da… dar pe o restricţie… râde
Dacă plimbările în aer liber nu sunt o noutate pentru Ioan Bondrea, interviurile la o oră atât de devreme de dimineaţă se pare că nu sunt pentru niciunul din noi. Deşi programul său de dimineaţă este destul de liber, rectorul spune că micul dejun intră puţin mai târziu în agendă şi că încearcă să mănânce cât poate de sănătos:
Eu vin de la Baia Mare. Sunt mai ciorbar aşa de felul meu. Cum la noi ciorbele sunt şi cu smântână, deci uneori ţine şi de felul principal. Oricum, încerc să mânânc cât se poate de sănătos.
Din vorbă în vorbă ajungem şi în faţa Rectoratului. Aflu că toate parcările private ale Universităţii sunt închise pentru a nu fi o tentaţie pentru cadrele didactice să vină cu maşina. După încă o strângere de mână cu rectorul îmi iau rămas bun şi încep să pedalez în nebunia orei opt dimineaţa.
Cristi Florea
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI