România a devenit membru al Centrului European de Cercetări Nucleare
România a devenit membru cu drepturi depline al Centrului European de Cercetări Nucleare, cel mai prestigios organism de cercetare în fizica particulelor elementare.
Articol editat de , 20 iunie 2015, 14:01
Potrivit directorului Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară, Nicolae Zamfir, cercetătorii români sunt implicaţi în activitatea organizaţiei încă de acum 10 ani, însă statutul de membru îi conferă ţării noastre şi o stabilitate financiară a proiectelor. El a enumerat cele trei mari domenii în care se va extinde cercetarea nucleară românească.
Aparenenţa la CERN nu înseamnă numai participarea sau colaborarea la experimente. O altă componentă este partea educaţională de pregăti, de a educa generaţiile din universităţi în domenii care sunt extrem de moderne, nu numai în fizică, dar mai ales în inginerie. A treia componentă este participarea industriei româneşti la dezvolatrea CERN şi la necesităţile acestui centru mare. (Profesorul Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară)
Conform datelor publicate de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, aproape 7.000 de oameni de ştiinţă din domeniul particulelor elementare utilizează, în prezent, facilităţile Centrului European de Cercetări Nucleare. Ei reprezintă 500 de universităţi şi peste 80 de naţionalităţi.
RADOR