FITS 2015 la concluzii şi aplauze
Visul unei nopţi de vară se încheie la Shakespeare cu actorii la rampă, cei reali şi cei din piesa în piesă şi cu aplauzele publicului. Aplauze pe deplin meritate ieri noapte – 21 iunie – la finalul Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ediţia XXII. Focurile de artificii şi declaraţia directorului festivalului, Constantin Chriac, au pus punct decadei de festival:
Articol editat de , 22 iunie 2015, 12:26 / actualizat: 26 iunie 2015, 11:52
Am promis la începutul festivalului o ediţie de colecţie pe care am împlinit-o. Aş vrea să mulţumesc în primul rând publicului, un public extraordinar. Nu s-a întâmplat parcă niciodată ca anul acesta, o invazie în toate sălile de spectacol. Am dovedit că sibienii sunt mândri de acest festival şi de faptul că aparţin acestei comunităţi.
Nu dorim să fim premiaţi, noi muncim să arătăm că în România se poate face un lucru extraordinar cu voinţă , credinţă şi putinţă, că prin excelenţă se poate crea o stare de normalitate. (directorul FITS, Constantin Chiriac)
Sibiul personalităţilor invitate în festival rămâne cu mărturia participanţilor şi cu dovada stelelor de pe Aleea celebrităţilor:
Nu am mai fost până acum în România, nici la Sibiu, dar acum ştiu că există un oraş, Sibiul, în care are loc un eveniment anual, un festival de teatru bine cunoscut peste tot în lume, iar acum ştiu şi de ce e atât de celebru. În primul rând există un public, sunt oameni interesaţi şi ai impresia că tot festivalul dansează, că e bine dispus; şi mai ştiu că mai mult din 20 % din bugetul oraşului e direcţionat spre cultură.
Am impresia că toată lumea e interesată de ce se întâmplă aici, atât în timpul festivalului, cât şi în restul anului. Aşa că aveţi dreptul să spuneţi: Sibiul înseamnă cultură. (actorul austriac Klaus Maria Brandauer)
Când am adus primul spectacol de kabuki aici la Sibiu am discutat mult cu Constantin Chiriac şi am ajuns la concluzia că am reuşit să ne împlinim fiecare un vis, acela de a aduce kabuki la Sibiu, respectiv de a fi prezenţi în acest festival.
Pasul următor a fost colaborarea cu Teatrul Naţional Radu Stanca pentru premiera de acum din festival, Fantoma e aici după Kobo Abe în care şi Constantin Chiriac interpretează rolul principal. Un nou vis împlinit.
Această stea pe care am primit-o pe Aleea Celebrităţilor nu e un scop în sine pentru mine, dar e dovada prieteniei şi colaborării dintre România şi Japonia, care va continua şi va dezvolta noi şi noi proiecte. (regizorul japonez Kazuyoshi Kushida)
FITS e însă validat de publicul larg, de oamenii pentru care e gândit şi făcut festivalul. Unii revin an de an la spectacole cu fidelitate. Printre ei, Marian Nistor, poate cel mai constant spectator al festivalului.
Sunt abonat la acest festival din 2005, îmi place în primul rând atmosfera şi în special spectacolele de dans şi anumite spectacole de teatru. Aleg întotdeauna spectacolele clasice, cele tradiţionale, îmi plac montările lor şi vreau să văd cât mai multe versiuni ale pieselor clasice.
Sibiul este un oraş turistic în primul rând, apoi un oraş cultural. Nu pot să spun că a super progresat în anii ăştia pe alte planuri.
Locuiesc acum în capitală, de patru ani, tocmai pentru că în plan profesional nu îmi mai oferea alte deschideri. Am venit însă special pentru festival, pentru atmosfera lui. Am mulţi prieteni, actori, regizori, dar sunt aici în primul rând pentru mine. (Marian Nistor, spectator fidel al festivalului)
Ultimul cuvânt, la finele fiecărei ediţii, e al directorului festivalului Constatin Chiriac care anunţă ediţia viitoare:
80% din programul anului viitor e deja selectat. Mulţumim, vă aşteptăm anul viitor!
Oana Cristea Grigorescu