Avem talente în România
Astăzi este ziua mondială a jocurilor olimpice. Pentru fiecare român, cuvântul campion reflectă un sport unde ne-am remarcat. Cu o bogată contribuţie în gimnastică, canotaj şi tenis, România se mândreşte cu performanţă la fiecare ediţie a jocurilor olimpice. România participa la jocurile olimpice încă din 1924, obţinând un total de 302 de medalii. În anul 1984, la jocurile olimpice de la Los Angeles, a obţinut o performanţă de 53 de medalii dintre care 20 de aur.
Articol editat de , 23 iunie 2015, 18:06 / actualizat: 23 iunie 2015, 21:15
Iată ce mi-au spus clujenii despre olimpici şi sporturile preferate:
„Mă uit la judo, canotaj şi înnot”.
“Preferatul meu a fost întotdeauna Ilie Năstase” declară o doamnă împătimită după tenismen.
“De cine îmi amintesc cu drag ar fi Nadia Comăneci. Suntem buni şi ar mai fi loc, însă e neglijat sportul. Sunt multe talente la noi în ţară.”
“ La gimnastică ar fi Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin la kaiac-canoe. Este clar că excelăm la gimnastică. Din 4 în 4 ani luăm medalii.”
“Acum la ordinea zilei este Simona Halep dar îmi aduc aminte şi de Ilie Năstase. Ivan Patzaichin a fost un sportiv mare, a ridicat sportul la un nivel înalt. Mă refer la canoe. Gimnastele de acum se luptă pentru o medalie şi depun efort că să ajungă şi ele campioane. Cel puţin să o ajungă din urmă pe Nadia Comăneci. Sunt foarte buni sportivi dar nu ştim să ne ocupăm de ei şi să le creăm un viitor. Asta este foarte trist.“
Canoistul român Ivan Patzaichin s-a născut în Tulcea. A fost premiat cu aur în anii 1968, 1970, 1972 şi 1980 şi cu argint în 1972, 1980 şi 1984. Astfel, renumele ţării noastre la kaiac-canoe a rămas în istorie.
Contrar aparenţelor, sportul a început să obţină finanţări de la bugetele locale şi judeţene. Conform jurnaliştilor de la Prosport, Capitala şi judeţul Timiş stau cel mai bine. Echipe precum HCM Baia Mare, handbal feminim şi HCM Constanţa, handbal masculin, sunt finanţate de la bugetele locale. Bugetul clubului este reprezentat din 90% bani de la autorităţile locale iar 10% sunt din alte surse.
Adriana Nistor.
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: