Cum arată Ziua Internaţională a Iei la Sibiu
Ziua Internaţională a Iei este sărbătorită astăzi şi la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului.
Articol editat de , 24 iunie 2015, 16:48
Copii de toate vârstele, dar şi oameni în toată firea au creat păpuşi sau au desenat cu creta pe asfaltul din zona Etno Tehno Park, astăzi, de Ziua Internaţională a Iei. Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii s-au adunat cu mic cu mare, în port popular şi au luat parte la atelierele de creaţie organizate în Muzeul Astra sau au făcut doar o plimbare în natură. Oamenii spun că îşi poartă cu mândrie straiele populare şi că încearcă să transmită tradiţia din generaţie în generaţie.
Sunt foarte captivată de festivalul iei şi am venit în fiecare an cu părinţii mei. Ia o am de la bunica mea.
Ia de pe mine e de schimb. Zilele trecute am avut întreg costumul. Sunt aici de sâmbătă.
Am venit să aniversăm ia. Port această cămeşă cu mândrie şi o fac în fiecare an. Vreau să le transmit această tradiţie şi fetelor şi nepoatelor mele.
Ia este astăzi vedeta zilei, fiind purtată de femei şi fetiţe, bineînţeles fără să lipsească şi coroniţa de sânziene. Mihaela Mondoc, muzeograf, ne spune în continuare care este modul de a crea cămaşa tradiţională femeiască.
Arta aceasta o învaţă fiica de la mamă, mama de la bunică şi aşa mai departe. Porneşte din moşi strămoşi această tradiţie. Ia este făcută din fir de bumbac, in sau cânepă. Implică uneori chiar şi fir de mătase. Este clar că ia a apărut de când a ajuns şi bumbacul în zona aceasta. (Mihaela Mondoc, muzeograf)
Deşi de la distanţă iile par a fi identice, ele au elemente care le individualizează.
Iile sibiene sunt albe, dintr-un material fin, dintr-o pânză numită giulgi, care nu se mai găseşte astăzi. Sunt iile care au din broderie nişte dungi negre pe mâneci şi sunt strânse la baza gâtului. Aparent sunt identice, dar la o privire atentă observi însemnele apartenenţei unei familii, unei comunităţi. Nici măcar în acelaşi sat nu sunt identice. (Mihaela Mondoc)
Ziua Internaţională a Iei se încheie, conform tradiţiei, cu hora sânzienelor din Centrul Sibiului, la care sunt aşteptate toate fetele care poartă ie.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Cluj online AICI