Iile Brătienilor la Muzeul Etnografic din Cluj
O expoziţie în premieră absolută va fi vernisată miercuri amiază la ora 18, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 24 iunie 2015, 06:00 / actualizat: 25 iunie 2015, 9:21
191 de piese de port, în cea mai mare parte ii, vechi de peste o sută de ani, vor fi expuse pentru prima dată, pentru a marca Ziua universală a iei.
În anul 1934, doamnele Eliza Brătianu și Sabina Cantacuzino – soția și, respectiv, sora marelui om de stat Ionel I. C. Brătianu – au donat Muzeului Etnografic al Ardealului o colecție de excepție, care a fost expusă la acea vreme doar parţial şi pentru o perioadă relativ scurtă de timp, spune directorul muzeului etnografic, Tudor Sălăgean.
După venirea comuniştilor, cămăşile şi iile au fost ascunse în depozitele muzeului, din fericire în condiţii bune, spune Laura Troşan, şefa laboratorului de restaurare-conservare al muzeului.
Restaurarea iilor şi cămăşilor expuse acum pentru prima dată după 1989 a durat aproximativ jumătate de an.
Preocuparea celor două doamne din familia Brătianu pentru portul țărănesc se înscrie în tendința generală a înaltei societăți central- și est-europene, de a-și manifesta atașamentul, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, față de această clasă socială, considerată întruchiparea spiritului național.
În România o asemenea inițiativă a aparținut, în mod semnificativ, reginelor Elisabeta și Maria, care adesea au îmbrăcat portul țărănesc, ba chiar l-au introdus și în protocolul curţii regale.
În cadrul portului femeiesc tradițional românesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală: a păstrat de-a lungul unei perioade lungi elemente arhaice, a marcat apartanența comunitară printr-o unitate structurală și decorativă clară în cadrul diferitelor zone etnografice şi a evidențiat în cel mai înalt grad (prin calitatea materialelor și a execuției) statutul social-economic și personalitatea purtătoarei.
Numită local ie, cămeșe, spăcel, ciupag, ea a intrat în conștiința publică cu prima denumire, devenită generică.
Născută la inițiativa comunității online ”La Blouse Roumaine”, Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, a ajuns la cea de a treia ediție și mobilizează din ce în ce mai multe organizații și comunități din întreaga lume.
Expoziția este realizată în cadrul proiectului „Clujul omagiază Ziua Internațională a Iei”, realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, sub egida şi pentru susţinerea candidaturii oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.
Intitulată „Ţinută, culoare, stil – Cămaşa ţărănească de altădată” expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei de pe strada Memorandumului din Cluj până pe data de 9 august.
Doina Borgovan