Misterul unui schelet vechi de 8.500 de ani
Un schelet vechi de 8.500 de ani a fost găsit în anul 1996 în râul Columbia din statul Washington. Misterul său nu a putut fi elucidat până acum. Un nou studiu al ADN-ului prelevat de la acest schelet ar putea pune capăt dezbaterii apărute în rândul cercetătorilor.
Articol editat de , 24 iunie 2015, 18:00
Materialul genetic al Bărbatului din Kennewick, conservat în condiţii de slabă calitate, pare să încline balanţa în favoarea oamenilor de ştiinţă care afirmau că acesta ar fi mai apropiat de cel al amerindienilor.
Studiile iniţiale au scos la iveală faptul că Bărbatul de Kennewick s-ar fi asemănat populaţiei din Japonia, Peloponez sau chiar din Europa. Acestea au făcut ca cererea amerindienilor de a obţine scheletul să fie respinsă.
O analiză craniană realizată la scurt timp după descoperirea oaselor a sugerat că scheletul art fi provenit de la un european, dar celedatările ulterioare ale oaselor, bazate pe carbon radioactiv, au scos la iveală faptul că scheletul ar fi fost vechi de 8.000-9.000 de ani, deci Bărbatul din Kennewick ar fi trăit cu mult timp înainte ca Europenii să se stabilească în America.
Aceste descoperiri au dus la apariţia unui lupte la nivel legal asupra rămăşiţelor omeneşti. Triburile care locuiau în regiunea unde a fost găsit Bărbatul de Kennewick au cerut ca scheletul să le fie dat pentru a putea fi înmormântat după obiceiurile amerindienilor. Autorităţile americane, care s-au aflat în locul unde a fost descoperit scheletul, erau pregătite să le ofere rămăşiţele omeneşti.
Un proces a fost intentat însă de opt oameni de ştiinţă care puneau la îndoială originile Bărbatului din Kennewick. Procesul a durat opt ani şi s-a încheiat după ce părţile au acceptat să se facă mai multe studii pe schelet.
O analiză anatomică publicată în anul 2014 ajungea la concluzia că Bărbatul din Kennewick avea unele trăsături care semănau cu cele întâlnite la populaţia din insulele Pacificului, dar avea şi aşa-numite trăsături similare europenilor. O analiză ADN nu a fost inclusă, motiv pentru care a fost iniţiat un nou studiu.
Studiul nostru arată că membrii triburilor confederate din Rezervaţia Colville care aparţine tribului Platoului Claimant din zona Pacificului de nord-vest, cei care au susţinut iniţial că el este strămoşul lor, sunt membrii unuia dintre grupurile care arată legături strânse cu Bărbatul din Kennewick sau cel puţin cu populaţia din care acesta făcea parte, explică unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga care au realizat noul studiu. Cercetătorii adaugă, totodată, că este imposibil să se stabilească cu exactitate afilierea Bărbatului din Kennewick la un trib specific.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: