2000 de copii suferă de boli cronice reumatologice
În România, peste două mii de copii sunt diagnosticaţi cu artrită idiopatică juvenilă, o boală autoimună, cronică.
Afecţiunea, caracterizată prin inflamarea persistentă a articulațiilor are trei simptome, pe care ar trebui să le urmarească părinţii: durere, tumefiere şi limitarea mişcării.
Articol editat de Camelia Velțan, 25 iunie 2015, 18:53
Medicul pediatru şi reumatolog, Mariana Ştefan, spune că tratamentul nu duce la o recuperare imediată, ci doar la o ameliorare a simptomelor:
Un diagnostic corect pus și un tratament inițiat la vreme poate să aducă absența dizabilităților. Boala asta produce foarte multe dizabilități, în afara celor motorii, pe care le dă din punct de vedere al articulațiilor, unele forme de boală, nu toate, pot afecta și alte organe. Pot afecta ochiul, ceea ce, din punctul meu de vedere, este elementul cel mai grav în toate aceste boli. (Mariana Ștefan, medic pediatru)
Artrita idiopatică juvenilă reprezintă cea mai întâlnită formă de artrită care afectează copiii. Totodată, constituie una dintre cele mai severe boli cronice reumatologice din grupa de vârstă 1-16 ani. În timp, maladia poate evolua de la inflamație articulară până la anchiloză articulară invalidantă.
Radio România Actualităţi
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI