Ascultă Radio România Cluj Live

Ce bem şi ce mâncăm în această vară

Luna lui cireşar e în plină desfăşurare a început vacanţa elevilor, e perioada concediilor iar căldura nu lipseşte. Datorită razelor puternice ale soarelui specialiştii ne avertizează că în organism şi în mediul înconjurător se produc schimbări intense. Există tendinţa de deshidratare şi scădere în greutate.Transpirăm mai mult, eliminăm lichidele rezultate din topirea grăsimilor, dar şi apa cu săruri şi alte substanţe rezultate din metabolism. E bine să ştim ce bem şi ce mâncăm în această vară.

alimentaţie vara
Foto: alimentaţie vara

Articol editat de , 26 iunie 2015, 06:00 / actualizat: 26 iunie 2015, 7:28

Specialiştii ne avertizează că cea dintâi măsură care se impune să o  luăm pe timpul verii este să bem lichide mai multe decât în restul anului, pentru a păstra o bună hidratare a organismului. A avea fluide suficiente în corp înseamnă o bună funcţionare a tuturor organelor.

Cu toţii suntem tentaţi în zilele călduroase să fugim la frigider unde avem o sticlă de apă sau o îngheţată. Specialiştii nu recomandă consumul lichidelor din frigider  deoarece sunt prea reci şi supun organismul la diferenţe bruşte de temperatură. Primul care suferă este tubul digestiv putând să apară indigestiile. De asemenea pot să apară şi răceli sau alte forme de viroze respiratorii. Dacă totuşi nu ne putem abţine de la a consuma apă rece, suc sau îngheţată acestea trebuie consumate cu moderaţie.

Atenţie acoolul,  în special cel tare, nu este recomanadat pe timpul verii, pentru că  alcoolul este fierbinte în esenţă şi are acţiune de uscare similară cu cea a soarelui.

Alimentaţia trebuie să fie mai uşoară, cu multe legume şi fructe. Carnea e bine să fie consumată în cantităţi mai mici şi cu foarte puţină grăsime.

Pentru a avea o vara liniştită fără probleme de sănătate e bine să ţinem cont şi de cea ce bem şi mâncăm.

 

Rodica Tulbure

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate