Ce bem şi ce mâncăm în această vară
Luna lui cireşar e în plină desfăşurare a început vacanţa elevilor, e perioada concediilor iar căldura nu lipseşte. Datorită razelor puternice ale soarelui specialiştii ne avertizează că în organism şi în mediul înconjurător se produc schimbări intense. Există tendinţa de deshidratare şi scădere în greutate.Transpirăm mai mult, eliminăm lichidele rezultate din topirea grăsimilor, dar şi apa cu săruri şi alte substanţe rezultate din metabolism. E bine să ştim ce bem şi ce mâncăm în această vară.
Articol editat de , 26 iunie 2015, 06:00 / actualizat: 26 iunie 2015, 7:28
Specialiştii ne avertizează că cea dintâi măsură care se impune să o luăm pe timpul verii este să bem lichide mai multe decât în restul anului, pentru a păstra o bună hidratare a organismului. A avea fluide suficiente în corp înseamnă o bună funcţionare a tuturor organelor.
Cu toţii suntem tentaţi în zilele călduroase să fugim la frigider unde avem o sticlă de apă sau o îngheţată. Specialiştii nu recomandă consumul lichidelor din frigider deoarece sunt prea reci şi supun organismul la diferenţe bruşte de temperatură. Primul care suferă este tubul digestiv putând să apară indigestiile. De asemenea pot să apară şi răceli sau alte forme de viroze respiratorii. Dacă totuşi nu ne putem abţine de la a consuma apă rece, suc sau îngheţată acestea trebuie consumate cu moderaţie.
Atenţie acoolul, în special cel tare, nu este recomanadat pe timpul verii, pentru că alcoolul este fierbinte în esenţă şi are acţiune de uscare similară cu cea a soarelui.
Alimentaţia trebuie să fie mai uşoară, cu multe legume şi fructe. Carnea e bine să fie consumată în cantităţi mai mici şi cu foarte puţină grăsime.
Pentru a avea o vara liniştită fără probleme de sănătate e bine să ţinem cont şi de cea ce bem şi mâncăm.
Rodica Tulbure