Concluzii după summitul european de la Bruxelles
Criza imigranţilor, situaţia Greciei, criza de securitate din Ucraina şi tensiunile din relaţiile cu Rusia au figurat pe agenda summitului european de la Bruxelles.
Articol editat de Camelia Velțan, 26 iunie 2015, 16:47
În privinţa dosarului imigraţiei au existat mai multe tensiuni, premierul Italiei, Matteo Renzi, solicitând solidaritate în primirea acestor refugiaţi.
Liderii europeni au decis că 40.000 de persoane vor fi relocate din Grecia şi Italia către alte state în următorii doi ani, iar miniştrii de interne vor finaliza schema la sfârşitul lunii iulie şi alţi 20.000 vor fi reinstalaţi.
Pe agendă s-a mai aflat şi o altă problemă a Uniunii în acest moment, şi anume demersurile Marii Britanii pentru un referendum de ieşire din spaţiul comunitar. Asupra acestui subiect liderii vor reveni în decembrie, anul acesta.
La conferinţa de presă de la Bruxelles, preşedintele Klaus Johannis a vorbit şi despre recenta problemă legată de plata alocaţiilor pentru copiii românilor din Austria. Klaus Johannis:
Am avut o discuţie cu domnul cancelar federal Werner Faimane. Domnul cancelar federal m-a asigurat că acea poziţie exprimată de ministrul de externe nu este poziţia Guvernului federal austriac şi nu reprezintă nici poziţia domniei sale. Este, aşadar, acea abordare o opinie personală a domnului ministru de externe al Austriei.
Vă reamintim că recent, ministrul de externe austriac, Sebastian Kurz, s-a declarat nemulţumit că Austria a plătit 206 milioane de euro în 2013 pentru alocaţiile copiilor lucrătorilor intracomunitari şi că i se pare inadmisibil ca statul austriac să plătească 160 euro drept alocaţie unui copil român ai cărui părinţi lucrează în Austria, în timp ce în România ar primi doar nouă euro.
Radio România Actualităţi
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI