Schimbările climatice și anularea progreselor medicale
Schimbările climatice ar putea anula progresele medicale din ultimii 50 de ani, mărind apariţia unor evenimente climatice extreme precum valuri de căldură, furtuni, inundaţii sau secete, avertizează un comitet de experţi.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 iunie 2015, 06:00
Schimbarea climatică este acum o urgenţă medicală, susţine profesorul Hugh Montgomery de la University College din Londra care a coprezidat comisia creată de revista medicală britanică The Lancet. Potrivit acestei comisii, controlul asupra emisiilor de carbon ar putea avea multe beneficii pentru sănătate, reducând poluarea aerului care favorizează diferite patologii respiratorii şi cardio-vasculare. Lucrările comisiei sunt prezentate acum când negocierile asupra climatului continuă la nivel internaţional în vederea unui acord, sperat la sfârşitul anului la Paris.
Implicarea schimbărilor climatice pentru o populaţie mondială de 9 miliarde de locuitori ameninţă să submineze progresele realizate într-o jumătate de secol în materie de dezvoltare şi sănătate globală insistă experţii. Printre efectele indirecte asupra sănătăţii, ei citează smogul urban, problemele de securitate alimentară şi dezvoltarea maladiilor provocate de ţânţari, care se răspândesc în zonele cu climă temperată din cauza reîncălzirii climatice.
Criza necesită un răspuns urgent, utilizând tehnologiile disponibile la ora actuală, subliniază prof. Montgomery care denunţă lentoarea procesului negocierilor asupra climatului.
Avertismentul comitetului în legătură cu acest subiect este cel de-al treilea lansat de experţi într-un an de zile.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI