Criza gunoaielor afectează Clujul şi comunele limitrofe
Criza gunoaielor care afectează Clujul nu şi-a găsit încă o rezolvare.
Articol editat de Camelia Velțan, 29 iunie 2015, 12:46
Primarul Emil Boc a avut mai multe discuţii, în acest sfârşit de săptămână, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Seplecan, şi cu primarul comunei Feleacu, Nicolae Balea, dar nu s-a ajuns la un compromis pentru ca deşeurile menajare să poată fi depozitate provizoriu, în zona unde se construieşte noul centru ecologic pentru gunoaie.
Problema în acest caz o reprezintă redevenţa pe care trebuie să o primească comuna Feleacu şi pe care Consiliul Judeţean nu este dispus, deocamdată, să o plătească la valoarea solicitată.
Preşedintele Mihai Seplecan a precizat că inclusiv duminică seara a avut loc o discuţie fără să existe un rezultat concret.
Până la găsirea unei rezolvări deşeurile menajere din Cluj-Napoca sunt transportate la rampa de gunoi din Alba Iulia.
Pe de altă parte, criza gunoaielor afectează şi localităţile limitrofe Clujului, nu doar municipiul reşedinţă de judeţ.
Comunele Floreşti, Gilău, Căpuş şi Măguri Răcătău au înfiinţat împreună o firmă de salubritate, care acum se află în pragul falimentului.
Majorarea costurilor legate de transportul gunoaielor ridicate de la populaţie este cauza acestei situaţii. Deşeurile menajere din cele 4 comune sunt transportate la depozitul de la Alejd, aflat la 100 de kilometri distanţă.
Primarul din Gilău, Dumitru Sfârlea, spune că în mod normal ar trebui dublate taxele de salubritate, dar atunci oamenii ar refuza să mai încheie contracte pentru ridicarea gunoaielor.
Gunoaiele le ducem acum la Alejd. În loc de două curse zilnice cât se puteau face până în Cluj sau Feleacu, acuma se face până la Alejd o singură cursă. Dar, mi-e frică să nu dăm în faliment, deoarece costurile se triplează. Nu-i tot una să duci la 20 de km sau să duci la aproape 100 de km. O singură soluţie ar fi, să se mărească preţul. Dar nici asta nu-i o soluţie fiind că omul e obişnuit să plătească 6 lei pe persoană şi dacă se dublează, mulţi o să refuze să facă abonament. (Dumitru Sfârlea, primarul comunei Gilău)
Criza gunoaielor din Cluj a izbucnit deoarece toate rampele de depozitare a deşeurilor din judeţ au fost închise, iar Consiliul Judeţean nu a finalizat noul Centru de Depozitare, care se realizează din fonduri europene.
Mihai Miclăuş
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI