Tradiţie prin mâncare şi port popular
Costume populare şi mâncăruri tradiţionale, produse specifice, folclor cât cuprinde şi multă voie bună.
Articol editat de , 29 iunie 2015, 15:00
Aceasta a fost atmosfera timp de trei zile în centrul vechi al municipiului Satu Mare, unde fiecare unitate administrativ-teritorială şi-a prezentat cartea de vizită cu prilejul Zilelor Judeţului.
Pentru a sublinia importanţa păstrării tradiţiilor – aceasta fiind de altfel motivaţia organizării evenimentului – timp de trei zile, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a îmbrăcat un costum popular oşenesc, de mire, din comuna Certeze.
Este un port popular din Certeze, o ţinută de mire. Am îmbrăcat acest costum deoarece vreau ca la Zilele Judeţului să fie foarte bine reprezentată zona Oaşului, după ce anul trecut am purtat un costum codrenesc. (Adrian Ştef, preşedinte Consiliul Judeţean Satu Mare).
Pentru că regula esenţială de participare la Zilele Judeţului a fost simplă – fiecare să se prezinte cu ce are mai bun! – municipiul Carei a promovat turismul local şi turta dulce preparată după o reţetă veche de 300 de ani.
Am venit cu un stand de promovare a turismului cultural din Carei şi cele două evenimente care vor avea loc în această vară – August Fest şi Festivalul Medieval. În afară de asta, la standul nostru poate fi gustată turta dulce preparată după o reţetă veche de 300 de ani. (Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură Carei)
De la o manifestare atât de importantă nu putea să lipsească Floare Finta din Negreşti Oaş, declarată tezaur uman viu de către Ministerul Culturii, pentru că în cei 82 de ani pe care îi are, nu a renunţat niciodată la tradiţii.
Am 82 de ani şi, de când mă ştiu, mi -a plăcut oşenia. Ca în ţâpuritura aia: „De m-or ţine cu ovăz, oşenia nu mi-o lăs”. Am avut 9 prunci şi la orice serbare şi eveniment ei erau mereu primii, îmbrăcaţi oşeneşte (Floare Finta).
Mâncarea tradiţională nu a lipsit de la Zilele Judeţului, iar boacele cu ciuperci şi păsat, alături de pita din mălai, au fost vedete incontestabile. Dacă vi s-a făcut poftă, puteţi să notaţi reţetele.
Aluatul se face din făină de grâu, drojdie, apă şi făină de mălai oprită în apă clocotită. După ce stă la dospit circa 20 de minute, o punem în tepşe şi o băgăm la cuptor (Maria Bura).
Vineri, sâmbătă şi duminică, distracţia a fost garantată la Satu Mare şi pentru cei ce iubesc muzica uşoară, folkul sau rockul. Pe scena amplasată în centrul nou al oraşului s-au perindat nu mai puţin de 15 formaţii şi interpreţi în mare vogă din România şi de peste hotare.
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI