Trandafirii soluţia pentru o viaţă tihnită
Comunitatea din Ciumbrud, judeţul Alba, trăieşte bine din agricultură
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 29 iunie 2015, 08:00
La Ciumbrud – Aiud, în judeţul Alba, o afacere cu trandafiri aduce mari profituri pentru cultivatori.
După mulţi ani petrecuţi la fabrică, la Aiud, Csiky Iuliu Ştefan a hotărât să se reprofileze specializându-se în horticultură, urmând meseria tatălui său.
Nu pot spune că este o meserie uşoară dar este mulţumitoare la venituri. Tatăl meu a fost grădinar aici la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud şi înainte de 1989 cultiva şi acasă aproape 3 000 de trandafiri. Eu, în urmă cu zece ani am pornit la drum cu 5 000 de trandafiri, iar în prezent produc în jur de 80 000 de trandafiri. (Molnar Andrei)
Domnul Molnar Andrei, este agricultor din tată-n fiu, a terminat liceul agricol, a lucrat apoi la protecţia plantelor, acum este producător de trandafiri şi preşedinte al Asociaţiei „Amicii Rozelor” din România, Filiala Alba.
Până în prezent culturile de trandafiri se prezintă foarte bine, a fost şi ploaie şi nu a mai fost nevoie să udăm noi. Vom avea o producţie frumoasă anul acesta. În fermă deţin în jur de 100 000 de trandafiri. Printre cele mai noi soiuri avem: Black Magic, Fred Red, Mondiale şi Fresco. (Molnar Andrei)
Administratorul pepinierei „Ciumbrud plant” este domnul Bakk Emeric Levente, care a început activitatea în anul 2005, având ca obiect de activitate producerea de material săditor viticol, pomicol şi dendrologic.
Trandafirii sunt eleganţi, înfloresc de mai multe ori în timpul anului, decât alte flori,au parfum diferit, sunt mult mai atrăgători, iar în opinia mea trandafirul este regina plantelor.
Pepiniera mea are o producţie bună, după cum se arată anul acesta. Cantitativ, produc peste 120 000 de trandafiri. La început m-am ocupat de pomi şi viţă de vie, dar în ultimii ani de când mă ocup de trandafiri, profitul a crescut anual la câteve zeci de mii de euro. M-am adaptat şi pe piaţă şi am început să cultiv şi trandafiri la ghiveci, care se vând foarte bine în supermarketuri. (Bakk Emeric Levente).
Anual membrii Asociaţiei „Amicii Rozelor” din România, Filiala Alba, vând câteva milioane de butaşi în toată ţara, şi nu numai, obţin câştiguri de câteva sute de mii de euro.
Sâmbătă, 27 iunie 2015, la Ciumbrud, comunitatea a sărbătorit Ziua Rozelor, cea de-a XIV-a ediţie. Toţi au fost implicaţi: copiii au dansat, femeile au făcut decoraţiuni din trandafiri, iar bărbaţii s-au lăudat, pe bună dreptate, cu realizările din anul acesta.
Cei trei producători au oferit doamnelor şi domnişoarelor trandafiri de culoare roşie, portocalie, roz deschis şi alb.
Cezar Firu