Ascultă Radio România Cluj Live

Trei cești de cafea pe zi reduc riscul de atac de cord

Trei-cinci ceşti de cafea pe zi reduc riscul bolilor cardiovasculare cu 21 la sută, susţin autorii unui raport, prezentat la congresul de la Lisabona al Asociaţiei Europene pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare.

Trei cești de cafea pe zi reduc riscul de atac de cord

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 iunie 2015, 06:00

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de informaţii ştiinţifice privind cafeaua au examinat cele mai recente cercetări medicale privind factorii care au dus la decese cauzate de boli cardiovasculare. S-a demonstrat că riscul a fost cel mai scăzut la persoanele care consumă zilnic câte trei ceşti de cafea. La aceeaşi categorie de persoane, şansele de a dezvolta diabet de tip 2 au fost cu 25 la sută mai mici în comparaţie cu cei care beau doar o ceaşcă de cafea pe zi sau la persoanele care au renunţat definitiv la această băutură.

Oamenii de ştiinţă amintesc că diabeticii se află în grupa celor cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. În cele din urmă, cinci factori ai unui stil de viață sănătos (o dietă adecvată, consum moderat de alcool, renunțarea la fumat, exerciţii fizice, o greutate coroporală normală) scad cu 79 la sută cazurile de atac de cord la bărbaţi.

Nu se știe încă exact cum ajută cafeaua la prevenirea bolilor cardiovasculare. Poate motivul constă în acțiunea anti-inflamatoare și antioxidantă a băuturii și în reducerea riscului de diabet de tip 2 la băutorii de cafea.

Oamenii de ştiinţă atrag atenţia şi asupra diferențelor regionale. Spre exemplu, japonezii sunt cel mai bine protejaţi de două ceşti de cafea pe zi, în timp ce britanicilor și americanilor le sunt necesare trei ceşti pentru a obține același efect.

 

RADOR

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate