Trei cești de cafea pe zi reduc riscul de atac de cord
Trei-cinci ceşti de cafea pe zi reduc riscul bolilor cardiovasculare cu 21 la sută, susţin autorii unui raport, prezentat la congresul de la Lisabona al Asociaţiei Europene pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 iunie 2015, 06:00
Oamenii de ştiinţă de la Institutul de informaţii ştiinţifice privind cafeaua au examinat cele mai recente cercetări medicale privind factorii care au dus la decese cauzate de boli cardiovasculare. S-a demonstrat că riscul a fost cel mai scăzut la persoanele care consumă zilnic câte trei ceşti de cafea. La aceeaşi categorie de persoane, şansele de a dezvolta diabet de tip 2 au fost cu 25 la sută mai mici în comparaţie cu cei care beau doar o ceaşcă de cafea pe zi sau la persoanele care au renunţat definitiv la această băutură.
Oamenii de ştiinţă amintesc că diabeticii se află în grupa celor cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. În cele din urmă, cinci factori ai unui stil de viață sănătos (o dietă adecvată, consum moderat de alcool, renunțarea la fumat, exerciţii fizice, o greutate coroporală normală) scad cu 79 la sută cazurile de atac de cord la bărbaţi.
Nu se știe încă exact cum ajută cafeaua la prevenirea bolilor cardiovasculare. Poate motivul constă în acțiunea anti-inflamatoare și antioxidantă a băuturii și în reducerea riscului de diabet de tip 2 la băutorii de cafea.
Oamenii de ştiinţă atrag atenţia şi asupra diferențelor regionale. Spre exemplu, japonezii sunt cel mai bine protejaţi de două ceşti de cafea pe zi, în timp ce britanicilor și americanilor le sunt necesare trei ceşti pentru a obține același efect.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI