Păduri distruse din cauza defrișărilor ilegale
Defrişările ilegale din judeţul Cluj au afectat grav aproximativ 1100 de hectare de pădure.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 30 iunie 2015, 13:35
Cele mai afectate zone se află în Munţii Apuseni, în comunele Măguri Răcătău şi Mărişel, unde pădurea a fost rasă complet de pe zeci de hectare.
Prefectul Gheorghe Vuşcan spune că există versanţi unde a fost distrusă întreaga floră şi faună din cauza tăierilor ilegale.
Din păcate sunt suprafeţe şi zone care sunt deşertificate. Cum e zona de la Măguri. Acel perimetru l-am survolat odată şi cu elicopterul. E o zonă în care nici muşchiul nu mai stă pe stâncile respective. Atât de agresive au fost tăierile de pădure în acea zonă, încât deja suprafeţele sunt greu de reîmpădurit. (prefectul Gheorghe Vuşcan)
Pentru stoparea efectelor negative ale defrişărilor, Colegiul Prefectural a adoptat o strategie care se bazează pe atragerea de fonduri europene.
Atât administraţiile locale cât şi proprietarii particulari de pădure vor fi consiliaţi pentru depunerea de proiecte în vederea împăduririi cât mai multor suprafeţe de teren.
Prin noul program de finanţate, Uniunea Europeană suportă toate cheltuielile legate de creşterea puieților, împădurirea terenurilor şi apoi supravegherea suprafeţelor pe care s-au plantat copaci pe o perioada de maxim 6 ani.
De asemenea, normele de finanţare prevăd şi acordarea unor despăgubiri persoanelor care nu mai pot desfăşura activităţi economice pe terenurile pe care le au, din cauză că acestea au fost împădurite.
Mihai Miclăuş
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI