Şanse minime de angajare pentru persoanele cu dizabilităţi
Pe o piaţă a muncii cu deschidere minimă faţă de persoanele cu dizabilităţi, 12 sătmăreni cu handicap şi-au încercat norocul la bursa specială a locurilor de muncă organizată în cadrul unui proiect implementat prin POSDRU de Direcţia Generală Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Articol editat de , 30 iunie 2015, 15:52
Expertul în comunicare, Minodora Popa, ne oferă detalii despre scopul acţiunii:
Este prima bursă organizată în judeţul Satu Mare în cadrul proiectului Adaptabilitatea, şansa la o viaţă activă, în vederea medierii pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, în scopul găsirii de locuri de muncă pentru aceştia.(Minodora Popa, expert comunicare)
Numărul mic al angajatorilor veniţi la bursă a reprezentat un motiv de dezamăgire pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
Pot să fac foarte multe, deoarece am inclusiv studii superioare. (Bogdan Cioltea)
Am terminat liceul şi Facultatea de Finanţe şi Bănci. Din păcate, angajatorii nu vin la astfel de acţiuni. Iar dacă angajează persoane cu handicap, după cel mult o lună le dau afară. (Szabo Iozsef)
Dacă facem o comparaţie între cerere şi ofertă, rezultatul e simplu: la bursa locurilor de muncă pentru persoanele cu handicap au răspuns prezent doar patru din cei opt angajazori contactaţi, unii dintre aceştia veniţi doar să testeze terenul.
Deocamdată nu dorim să facem angajări, dar colectăm CV-uri pentru perspectivă (Csizmar Antal, Caritas Satu Mare).
Dorim să angajăm patru persoane cu handicap în domeniul social.(Valentin Târnăcop, Asociaţia Asistenţilor Sociali Profesionişti ProSocial)
Bursa locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi s-a încheiat fără ca vreunul dintre cei doritori să lucreze să fie angajat.
Cu toate acestea, zeci de persoane cu dizabilităţi din judeţele Satu Mare şi Maramureş au participat la cursuri de formare profesională şi au fost consiliate în vederea găsirii unui loc de muncă, în cadrul proiectului Adaptabilitatea, şansa la o viaţă activă.
Implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, în partenereiat cu Asociaţia ASOC şi Centrul de Cercetare şi Formare Profesională a Universităţii de Nord din Baia Mare, proiectul a fost finanţat cu fonduri europene prin intermediul POSDRU, iar derularea lui a avut loc în cele două judeţe.
Din cele două judeţe, 140 de persoane au fost formate în vederea integrării pe piaţa muncii. De asemenea, în judeţele Satu Mare şi Maramureş au fost derulate campanii de sensibilizare a populaţiei cu privire la necesitatea încadrării în muncă a acestora. (Mariana Dragoş, director DGASPC Satu Mare).
Cel mai important obiectiv din cadrul proiectului a constat în înfiinţarea, la Satu Mare, a primului Centru din Regiunea de Nord Vest pentru adaptarea autoturismelor cu care se deplasează persoanele cu dizabilităţi.
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI